NRK Meny
Normal

– Mer ekstremvær gir flere vannskader

«Mons» fyller butikklokaler og kjellere i nord. Avdelingsdirektør Steve Samuelsen i Gjensidige oppfordrer folk til å handle raskt når uhellet først er ute.

Iselin Langås

En vannlekkasje fra taket møtte Iselin Langås da hun kom på jobb på Rema 1000-butikken i Bodø tirsdag. Hun er langt fra alene.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Brannvesenet har det siste døgnet rykket ut på flere oppdrag der de har måttet pumpe vann ut fra husene til folk.

Avdelingsdirektør Steve Samuelsen i Gjensidige i Nordland forteller at snø på bakken i kombinasjon med regn gir mye overflatevann og høy vannføring.

Resultatet kan bli vannskader på bolig og eiendom.

– Vi har ikke hatt så veldig mange saker enda, men det kan være at folk enda ikke har helt oversikt over skadene, sier Samuelsen.

Laster Twitter-innhold

Gjelder å handle raskt

En Rema 1000-butikk i Bodø ble en av de første som fikk merke virkningene av ekstremværet Mons tirsdag.

– Det lekker ned fra taket og inn i butikken. Det har vært mye is og snø og nå som det tiner, trenger det seg gjennom betongen og ned til oss, forklarer butikkmedarbeider Iselin Langås.

Det gjelder å ta tak i det med en gang.

Steve Samuelsen / Avdelingsdirektør i Gjensidige

Direktøren i Gjensidige forteller at det er en del ting man bør gjøre hvis man rammes av uværet.

– Man må gjøre det man kan med tanke på å avgrense skadene. Forsøk å lede vannet bort fra hus og eiendom. Går ikke det, bør man ta kontakt med fagfolk så fort som mulig.

Slike fagfolk finner man blant annet hos kommunen.

– Mange kommuner har et nummer man kan kontakte. Man kan selvfølgelig også kontakte sitt eget forsikringsselskap for råd og hjelp. Det gjelder å ta tak i det med en gang.

– Mer ekstremvær gir flere skader

I fjor utbetalte forsikringsselskapene nesten 2,3 milliarder kroner som følge av vannskader i private boliger og hytter, viser tall fra Finans Norge. Utbetalingene økte med 15 prosent sammenlignet med året før, mens antallet skader økte med 17 prosent.

– Mer ekstremvær gir flere skader nå enn før, sier direktøren i Gjensidige.

Han mener beredskapen må bli større i årene som kommer, for å imøttekomme utfordringene knyttet til vær.

– Det er en samfunnsoppgave. Min bransje skal selvsagt bidra med den kunnskapen vi har.

– Er folk flinke til å håndtere utfordringene?

– Ja, jeg vil absolutt si at folk er godt forberedt. Skjer det noe, er mitt inntrykk at folk er raskt på plass for å få ordnet opp i ting. Det er mange nevenyttige folk i landsdelen, rett og slett, avslutter Samuelsen.