Hopp til innhold

Dyrene lever farlig om sommeren

Sommeren er tiden da husdyrene blir overlatt til seg selv. ID-merking av katten, ferietelefon for bortkomne dyr og en ny nettside skal sikre dyrene en trygg ferie.

Katter Rana

FORLATES: Flere katter blir forlatt når eierne drar på ferie. De heldige havner på Kattehuset i Mo i Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

Sommer og ferie er ikke bare av det gode. Det er blitt et årvisst problem over hele landet. Når ferien starter, og familien skal på tur, blir lille mons eller monsine overlatt til seg selv. Aud Øverdal som driver Kattehuset i Rana får stadig inn katter som forlates når resten av familen reiser bort.

– Det er nok blitt en livsstil. Vi har rundt 40 katter her som kommer fra forskjellige steder. Det er en tøff jobb. Folk kommer bare og setter kattene på trappa, noen av dem syke og mer til, sier hun.

Når det er ferie, er utskiftningen av katter dårlig. Det kommer mange inn, men få hentes.

– Heldigvis har vi ikke fått inn noen kattunger i år. I fjor fikk vi inn et stappfullt kaninbur med kattunger som var satt igjen hos oss, sier Aud Øverdal.

Uforsvarlig

Katter rana

TRENGER HJELP: Mange av kattene trenger nye eiere og et trygt hjem.

Foto: Frank Nygård / NRK

Lene Rasmussen er veterinær ved veterinærkontoret i Mo i Rana. Hun synes sommertrenden er trasig.

– Jeg synes jo det er veldig trasig. At folk får seg til å bare sette kattene her før ferien, eller bare kaste dem ut av huset og satse på at de er her når de kommer tilbake. Det er ikke sånn det er. Det er mange som er uforsvarlige og ikke tar seg av dyrene på en ordentlig måte, sier hun.

Aud Øverdal kunne ønske at flere kom innom for å hjelpe kattene.

– Jeg kunne ønske at folk kom inn og kunne hjelpe oss eller hente seg en katt hjem for å ta vare på den, sier Øverdal.

Foreslår databrikke

Det er nå et forslag om at alle katter skal ha ID-chip.

– Da vet man hvem eierne er og hva en skal gjøre. Skal den omplasseres, eller om katten må returneres til eier, sier veterinær Rasmussen.

Chippen er en liten mikrobrikke som settes under nakkeskinnet og merkes ikke av katten.

Den norske veterinærforening lanserer i disse dager en storstilt kampanje rundt om i landet. Budskapet er enkelt: Å merke kjæledyret med en ID-chip kan spare mang en dyreeier fortvilte timer.

– En ID-chip i nakken på pus er en ekstra sikkerhet for alle som ikke vil miste kjæledyrene sine i ferien. I tillegg er det et godt tiltak for å bedre dyrevelferden, sier Marie Modal, president i veterinærforeningen.

1 av 6 er merket

Tall fra foreningen viser at om lag 150.000 tusen av de rundt 600.000 kattene her i landet er ID-merket. Når det gjelder hunder, er rundt 280.000 av 440.000 merket allerede.

Blant annet politi, tollvesen og kennelklubber er utstyrt med skanner og kan hjelpe til å finne dyr som har forsvunnet.

Ferietelefon for bortkomne dyr

Fra Landbruks- og matdepartementet får kampanjen støtte. Den retter seg mot dyreeiere i hele landet, og målet er at 3.500 katter skal merkes i løpet av sommeren.

– Dyreidentitet er et flott tiltak, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Et annet tiltak er en ferietelefon for bortkomne dyr. Den settes opp i samarbeid med Vikings redningstjeneste, og vil være en fast spalte i Reiseradioen.

Håpet er at folk vil ringe inn, og bistå dyreeiere i letearbeidet.

– For mange familier kan det være tungt å ikke vite hva som har hendt. De fleste katteeiere ønsker å vite hva som er skjedd med katten deres, sier Marie Modal.

Enklere å varsle dyremishandling

På Mattilsynets nettsider kan man nå enkelt varsle om dyr som blir mishandlet eller ikke får nødvendig stell. Ved å bruke tjenesten "Varsle Mattilsynet" øverst på Mattilsynets nettsider kan kritikkverdige forhold varsles.

– Den nye loven om dyrevelferd slår fast at det er en allmenn plikt å melde fra til oss eller politiet når dyr lider. Derfor ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig for folk flest å få varslet oss, forteller tilsynsdirektør Kristina Landsverk.

Det er mulig å sende en bekymringsmelding uten å oppgi navn.