Hopp til innhold

– Løftebrudd om vindkraft

Næringslivsorganisasjonen Norsk Industri er svært kritisk til at ikke flere av de godkjente vindkraftprosjektene i landet blir realisert.

Vindmøllepark på Smøla

Vindmølleparken på Smøla i Møre og Romsdal er den største i Norge. Men mange andre prosjekter i Norge står på vent.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Her har regjeringen lovet, men ikke levert sier Svein Sundsbø, industripolitisk direktør i Norsk Industri.

Mangel på kraft har gitt svært høye strømpriser flere ganger denne vinteren. Samtidig har regjeringen på langt nær sørget for å utnytte de mange vindkraftmulighetene langs kysten.

– Brutte løfter

70 prosent av de gitte konsesjonan har ikke blitt til vindmølle-anlegg. Kun 8 av 28 godkjente vindmølleprosjekt er satt i gang under den rødgrønne regjeringen.

– Regjeringen har ikke fått på plass rammebetingelser som har vært gode nok til at prosjektene har blitt realisert. De har flagget den ene ordningen etter den andre, men felles for de er at de ikke har kommet på plass, sier Sundsbø.

Hvilke konsekvenser har dette fått for norsk industri?

– Leverandørindustri har tapt ordrer på grunn av at det ikke har blitt bygget det man håpet skulle bygges.

Vindmøllepark i Havøysund

Fornybar energi: Vindmøllene i Havøysund

Foto: Atle Markeng / NRK

Fra ja til nei i Andøy

I Andøy kommune sa Norges vassdrag - og energidirektorat ja til byggingen av 40 vindmøller i 2006. Men i dag får ikke utbyggeren lov til å starte byggingen.

– Hvis vi hadde kommet i gang da vi hadde konsesjon, så hadde vi hatt vindparken i drift i dag. Vi kunne hatt drift fra sommeren 2009, faktisk, sier daglig leder Asgeir Andreassen i Andmyran vindpark.

Naboer i nærheten frykter de skal få helseplager som følge av vindparken, og har klaget inn konsesjonsvedtaket.

– Hvis de var to kilometer unna, så skulle vi ikke protestert så sterkt. Hvis de var to kilometer unna alle som ble berørt, sier Kari Vik, som er motstander av vindkraftanlegget.

– Liten vilje

En kommune som har gode erfaringer med vindkraft er Smøla i Møre og Romsdal. Her ligger Norges største vindkraftverk, som kan forsyne over 20.000 husstander med strøm.

Iver Nordseth

Ordfører i Smøla Iver Nordseth (V)

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Kommunen har millioninntekter fra anlegget, men ordføreren Iver Nordseth (V) er likevel bekymret for kraftsituasjonen videre. Han frykter man kan se langt etter utbygginger i en slik størrelseorden andre steder.

- Nei, det er jo ikke tvil om at vi har en regjering og et storting som har svært liten vilje til å satse på fornybar energi som vindkraft, sier Nordseth.

Etter at den rødgrønne regjeringen overtok styringen ble det gitt 28 nye konsesjoner til utbygging av vindkraft. Så langt er kun åtte av disse satt i drift.

– Man lar særinteresser få lov til å bestemme tempoet, og det gjør at det er sneglens tempo som gjelder for fremdriften i slike spørsmål, sier Nordområdepolitisk talsmann for Høyre Ivar Kristiansen.

Stortingsrepresentant (H) Ivar Kristiansen

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H)

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Regjeringen avviser

Men olje og energidepartementet avviser at utbyggingen har stoppet opp. De viser til milliardbevilgning i fjor og skal også i år dele ut omtrent like mye penger.

– Jeg syntes vi har gjort en offensiv innsats. Vi har delt ut over to milliarder til vindkraft allerede. I disse dager deler vi ut én milliard til. Blant annet er det søknader fra Nord-Norge, sier næringspolitisk talsmann Alf Holmeli i Sv.

En viktig årsak til at arbeidet har tatt lang tid er økende folkeprotester. Her kan ikke myndighetene forhaste seg, mener Holmeli.

– Vi må gjøre det på en sånn måte at legitime innsigelser blir tatt på alvor. Hvis ikke vi klarer å håndtere alle innsigelser på en god måte, så kommer hele vindkraftsatsingen i miskreditt. Det kommer hele næringen til å tape på, sier han.

Fortsatt optimisme i Andøy

På Andmyran i Andøy har det i løpet av to og et halvt års klagebehandling, blåst forbi nok energi til å forsyne 60.000 husstander med strøm i et helt år. Likevel er utbyggeren optimist for framtida.

– Vi venter til vi får svar, og så blir nok det en utbygging, sier Asgeir Andreassen.

Om to år skal regjeringen ha på plass ordningen med grønne sertifikater, noe den har forhåpninger om skal bli et løft for vindkraftnæringen.