Hopp til innhold

– Kommunestyrene ble stemplet som idioter, nå er det slått fast at vi ble lurt

De åtte Terra-kommunene får utbetalt mellom 7 og 15 millioner kroner hver for tapene de ble påført av useriøse meglere i 2007 og 2008. – Vi er fornøyde, sier tidligere ordfører Asgeir Almaas i Terra-kommunen Hattfjelldal.

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almaas

Tidligere ordfører i Hattfjelldal, Asgeir Almaas (t.v.), og tidligere Haugesund-ordfører Petter Steen jr. under den første Terra-rettssaken i 2014. I dag kan begge glede seg over at Terra-kommunene vant fram.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Asgeir Almaas satt i ordførerstolen i fjellkommunen Hattfjelldal da Terra-saken eksploderte for ni år siden. Nordlandskommunen tapte 88 millioner kroner på sine plasseringer, noe som er nesten ett års totalt kommunebudsjett. Den daværende ordføreren avreagerte med å frese ut Terra-troll med motorsag. I 2014 møtte han selv i vitneboksen i Oslo tingrett, hvor åtte involverte kommunene krever 100 millioner kroner etter den såkalte Terra-skandalen.

– Det føles godt at det er slått fast hvem som hadde skylda. Terra-meglerne hadde vært uaktsomme og brutt sin opplysningsplikt. Når jeg tenker på at kommunestyrer over hele landet ble stemplet som idioter, sier Almaas til NRK.

Må punge ut

Torsdag avviste Høyesterett forsikringsselskapet ACEs anke, og dermed blir lagmannsrettens dom i Terra-saken stående. Selskapet må betale nærmere 90 millioner kroner til åtte norske kommuner. Kommunene er nå meddelt hvilke beløp den enkelte kommune vil motta. Beløpene fordeler seg slik:

Hattfjelldal kommune: 8,26 mill kroner
Hemnes kommune: 7,72 mill kroner
Narvik kommune: 12,18 mill kroner
Rana kommune: 13,73 mill kroner
Bremanger kommune: 15,82 mill kroner
Haugesund kommune: 11,76 mill kroner
Kvinesdal kommune: 6,62 mill kroner
Vik kommune: 9,58 mill kroner

– Med tanke på det Hattfjelldal har tapt, skulle jeg selvsagt ønsker at summen var høyere. Men jeg er fornøyd, sier Asgeir Almaas.

– Kommunene tilfreds

– Kommunene er tilfreds med at det er satt sluttstrek for denne saken, også denne med et positivt utfall for kommunene. Det er nå endelig fastslått at Terras rådgivning var kritikkverdig og erstatningsbetingende. At utbetalingene er begrenset til forsikringssummen, skyldes at Terra Securities eiere slo selskapet konkurs, sier advokat Stein Erik Stinessen i advokatfirmaet Lund & Co, som representerer de åtte kommunene.

Håper å slippe flere rettssaker

Asgeir Almaas og Mr. Terra

Mens Terra-saken raste vinteren 2008, koblet daværende Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almaas av med skjære ut et Terra-troll med motorsag.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Nå gjenstår en forsikringssak om ansvar for daglig ledelse og konkursboets fordringsprøvelse.

Tidligere Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almaas håper at endelig sluttstrek for hele Terra-skandalen kan settes i nær framtid.

– Etter Høyesteretts avvisning er det ikke sikkert det blir flere rettssaker. Jeg håpe de innser sine forpliktelser, og blir ferdige med saken de også, sier Almaas.

Tapte store summer

I april i år avgjorde Borgarting lagmannsrett at kommunene i den såkalte Terra-saken skal få betalt 50 millioner kroner samt renter i erstatning for tapene de var påført av useriøse meglere i 2007 og 2008. Kommunene fikk medhold i at meglerne hadde vært uaktsomme og brutt sin opplysningsplikt.

Bakgrunnen for saken er at åtte norske kraftkommuner tapte store summer da de investerte fremtidige inntekter etter råd fra meklerne i Terra Securities AS. Dette var Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik i Nordland, Bremanger og Vik i Sogn og Fjordane, Kvinesdal i Vest-Agder og Haugesund i Rogaland.