Hopp til innhold

– Ingen beviser for ulovlig omsetting av fisk

Til tross for at NRK har fått mange tips om storstilt juks i fiskerinæringen, har Fiskeridirektoratet funnet få bevis.

Torskefiske

NRK har de siste dagene skrevet om fiskere som forteller om juks med kvitteringer og fiskemottak som betaler for mindre fisk enn fiskerne leverer. Men Fiskeridirektoratet finner få bevis på at det stemmer.

Foto: Colourbox.com

NRK har de siste dagene skrevet om fiskere som forteller om juks med kvitteringer og fiskemottak som betaler for mindre fisk enn fiskerne leverer.

Det er flere fiskere i Nord-Norge som forteller om de ulovlige forholdene og et angivelig juks satt i system.

Enkelte har til og med fortalt at de så seg nødt til å gi opp lofotfiske som en konsekvens av jukset.

– Har ingen beviser

Også Fiskeridirektoratet i Nordland har fått flere tips om det samme.

Janne Andersen

Janne Andersen.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Men de har ingen bevis for at det faktisk har vært mer juks de siste årene, enn det har vært tidligere.

– Vi kan i hvert fall ikke dokumentere at det er mer juks i år, sier regiondirektør Janne Andersen til NRK.no.

Hun forteller at det som vanlig blir avdekket noe juks, men at omfanget er begrenset. Så langt under årets lofotfiske har ikke Fiskeridirektoratet avdekket noen form for ulovlig omsetting av fisk.

– Hvordan forklarer du da ryktene?

– Man kan jo selvfølgelig spekulere i at det jukses mer, fordi det er flere rykter. Men det vil ikke jeg, for det blir bare slarv, sier Andersen.

– Hvis det er slik at det jukses i stor stil, så har det i i hvert fall ikke blitt oppdaget av oss. Det er et ordtak som sier: «Ingen røyk uten ild», men det er også et ordtak som sier at «en fjær kan bli til fem høns». Akkurat hvor vi er mellom de ordtakene vet jeg ikke, fortsetter hun.

Har fått forsterkninger

Selv om direktoratet ikke kan kontrollere all fisk som blir levert ved fiskemottakene i Nord-Norge, så gjør de så godt de kan.

Direktoratet i Nordland har i år fått hjelp fra andre kontorer lenger sør, de samarbeider med Norges Råfisklag, med Kystvakta og har tatt i bruk flere båter for å styrke kontrollene.

– Det vi kan gjøre er å stille på kaia og kontrollere mest mulig, og det er nettopp det vi gjør. Derfor har vi fått bistand fra andre kontorer og ekstra fartøy for å kontrollere landingen av fisken, sier regiondirektøren.

– Vær nøye

Selv om Andersen altså ikke kan avdekke noen ukultur, ber hun bransjen om å være nøye.

– Hvis det er sånn at det er et stort omfang av fisk som blir ilandført og ikke registrert vil det ha betydningen for kvoteregnskapet og belastningen av torskebestanden i fremtiden, sier Andersen.

– I tillegg kan det komme økte mengder av fisk til markedene, som igjen kan presse prisene ned, fortsetter hun.