– Hvis man tråkker feil kan man falle utfor og dø

Sven-Are Bjerke og Endre Myrdal Olsen besteg alle 13 Børvasstindene i en og samme tur.

Video av Endre Myrdal Olsen der de bestiger alle ti Børvasstindene

Video/redigering: Endre Myrdal Olsen

– Vi er ikke adrenalin-junkies. Det er litt opplevelse og litt angst, forklarer Endre Myrdal Olsen.

Han forklarer at de ikke gjør det for å få et adrenalinkick. For dem er det viktigste å være utendørs og få gode naturopplevelser. Han og kompisen Sven-Are Bjerke besteg nylig Børvasstindene i en og samme tur.

Børvasstidene er en fjellformasjon som danner en vakker og karakteristisk profil sett fra Bodø by.

Melisdryss i september. Børvasstindan i Bodø

Fjellformasjonen Børvasstindan utenfor Bodø.

Foto: Kari Valberg

– Ulykker kan skje

De to kompisene beskriver turen over de 13 tidene som svært krevende.

– Det trengs mye ekstrautstyr og man må ha god klatreerfaring. Såvidt vi vet er det bare fire andre personer som har tatt denne turen før oss, forteller Bjerke.

Den tøffe turen gikk ikke uten dramatikk.

– Flere steder er fjellet løst. Ved et tilfelle løsnet jeg en stein som falt et par meter fra Endre som var på vei ned i rapell, forklarer 23-åringen fra Bergen.

De to fjellklatrerne er klar over risikoen de utsetter seg selv for.

– Hvis man tråkker feil kan man falle utfor og dø. Selv om konsekvensen er høy, mener vi selv at risikoen er lav, med de forholdsreglene vi tar, sier Bjerke.

Den tragiske ulykken i Trolltunga i helga, hvor ei kvinne i 20-årene omkom, gjør at de to fjellklatrerne får en ekstra påminnelse om hvor viktig sikkerheten er.

– Vi bruker alltid sikring på de stedene vi mener det er nødvendig. Men ulykker kan skje over alt. Man må bare minimere risikoen så mye som mulig. Det synes jeg de fleste som ferdes i fjellet er flinke til, sier Olsen.

Våknet til soloppgangen

Å komme tett på barsk natur og oppnå mestringsfølelse er blant det som trekker guttene opp til de mest utfordrende toppene de finner. Likevel er de opptatt av at man ikke trenger å ta «Børvasstind-traversen» for å få gode naturopplevelser.

– Traversen var ikke bare en klatretur. Det var en flott naturopplevelse, med utrolig mye bra utsikt. Høydepunktet var å stoppe og sove og vente på dagslys. Neste morgen våknet vi til den beste soloppgangen noensinne. Samtidig som vi gikk på en smal fjellrygg og så morgentåken stige opp fra fjellet. Det var en herlig naturopplevelse, forteller Bjerke engasjert.