NRK Meny
Normal

– Her har det snødd 30 centimeter i natt

Ranværingene våknet opp til snøkaos tirsdag morgen. – Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når regnet kommer, sier Håvard Sandberg.

Egil Teigen fra Mo i Rana freser snø

Egil Teigen er ute med snøfreseren sin i Øvrebakken i Mo i Rana.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ranværingene fikk virkelig føle på væromslaget i natt. Fra rolige vindforhold og minusgrader mandag, startet det å snø i natt. Med opp mot 30 centimeter snøfall på noen få timer har snøfresere, snøskuffer og brøtebiler gått varme på mårrakvisten.

– Jeg skal til sykehuset i Mosjøen med sønnen min, så det er bare å gyve løs på snømassene, sier Håvard Sandberg, som bor i Øvrebakken i Mo i Rana.

Han regner med å bruke en halv time på å måke fram gårdsplassen og bilen.

– Snø er en ting, men jeg gruer meg mer til snøen går over til regn i løpet av dagen, sier Håvard Sandberg som bor i Øvrebakken på Mo.

Håvard Sandberg måker fram bilen i Øvrebakken på Mo

Håvard Sandberg måker fram bilen i Øvrebakken på Mo.

– Vanskelig kjøreforhold

Det er sendt ut OBS-varsel for Nordland og Sør-Troms på grunn av vanskelige kjøreforhold, store nedbørmengder og lokalt stor snøskredfare.

Vakthavende meteorolog ved vervarslinga i Nord-Norge, Gjermund Haugen, sier at det er en polarfront som har ført til det ustabile været.

– Det er kald luft nede ved bakken og varm luft i høyden. Det skaper underkjølt regn. Samtidig er bakken så kald fra av at det også fryser til på bakken, det fører til svært glatt føre.

Kuldegroper

Klokka 07 i morges var det sju grader i Mosjøen og Brønnøysund, mens det var fire minusgrader i Rana og Narvik.

– Fronten jobber seg nordover, men det ligger kuldegroper igjen. Men mildværet kommer også her, sier Haugen.