NRK Meny

– Her har det snødd 30 centimeter i natt

Ranværingene våknet opp til snøkaos tirsdag morgen. – Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når regnet kommer, sier Håvard Sandberg.

Egil Teigen fra Mo i Rana freser snø

Egil Teigen er ute med snøfreseren sin i Øvrebakken i Mo i Rana.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Ranværingene fikk virkelig føle på væromslaget i natt. Fra rolige vindforhold og minusgrader mandag, startet det å snø i natt. Med opp mot 30 centimeter snøfall på noen få timer har snøfresere, snøskuffer og brøtebiler gått varme på mårrakvisten.

– Jeg skal til sykehuset i Mosjøen med sønnen min, så det er bare å gyve løs på snømassene, sier Håvard Sandberg, som bor i Øvrebakken i Mo i Rana.

Han regner med å bruke en halv time på å måke fram gårdsplassen og bilen.

– Snø er en ting, men jeg gruer meg mer til snøen går over til regn i løpet av dagen, sier Håvard Sandberg som bor i Øvrebakken på Mo.

Håvard Sandberg måker fram bilen i Øvrebakken på Mo

Håvard Sandberg måker fram bilen i Øvrebakken på Mo.

– Vanskelig kjøreforhold

Det er sendt ut OBS-varsel for Nordland og Sør-Troms på grunn av vanskelige kjøreforhold, store nedbørmengder og lokalt stor snøskredfare.

Vakthavende meteorolog ved vervarslinga i Nord-Norge, Gjermund Haugen, sier at det er en polarfront som har ført til det ustabile været.

– Det er kald luft nede ved bakken og varm luft i høyden. Det skaper underkjølt regn. Samtidig er bakken så kald fra av at det også fryser til på bakken, det fører til svært glatt føre.

Kuldegroper

Klokka 07 i morges var det sju grader i Mosjøen og Brønnøysund, mens det var fire minusgrader i Rana og Narvik.

– Fronten jobber seg nordover, men det ligger kuldegroper igjen. Men mildværet kommer også her, sier Haugen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.