– Sunn fornuft viser at helse- ministeren tar feil

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det var riktig å massevaksinere 2,2 millioner nordmenn. – Alle som er relativt oppegående vil se at det ikke lar seg forsvare, sier Per Kristian Strand. Datteren hans, Thea (6), fikk livet snudd på hodet etter vaksinen.

Anne Grete Strøm-Erichsen og familien Strand

Thea Strand (6) fikk narkolepsi etter å ha blitt vaksinert mot svineinfluensa. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det var riktig å vaksinere ut ifra hva myndighetene visste i 2009.

Foto: Christine Karijord, Saltenposten/ Arne Stubhaug, NRK

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener entydige nasjonale og internasjonale faglige råd lå bak tilbudet om vaksinasjon i Norge, skriver VG.

Totalt fulgte 2,2 millioner nordmenn myndighetenes råd og lot seg vaksinere mot fugleinfluensa.

– Vurderingen den gang var at det var helsemessig riktig å massevaksinere, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til avisen.

– Har fulgt faglige råd

Helseministeren viser til at avtalen om levering og kjøp av vaksine i tilfelle en pandemi ble utløst da WHO erklærte en pandemi i juni 2009.

– Vi må skille mellom det vi visste den gangen, og det vi vet i dag. Jeg har hele tiden vært opptatt av å følge de faglige rådene jeg har fått. Så er det selvsagt viktig å lære av erfaringene vi har hatt etter vaksinasjonen, sier Strøm-Erichsen til VG.

Men alle steiner skal snus

I ei pressemelding sendt ut fredag kveld sier ministeren at alle steiner skal snus i denne saka.

– Det er alvorlig at så mange barn har fått narkolepsi, og at det kan ha en sammenheng med vaksinen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Norge deltar i en større europeisk undersøkelse som ser på sammenheng mellom Pandemrix og narkolepsi. Endelig rapport ventes i månedsskifte februar/mars 2012, og vil bli offentliggjort så snart den er ferdig.

– I denne saka skal alle steiner snus, sier Strøm-Erichsen.

Alvorlige konsekvenser

For mange barn fikk vaksinen alvorlige konsekvenser. Blant dem er Thea Strand fra Bodø. Hun fikk narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensavaksinen i 2009.

Theas pappa Per Kristian Strand forstår hvorfor myndigheten forsvarer det som ble gjort i 2009.

– Det vil være vanskelig for dem å gå tilbake på det de gjorde i 2009. Det vil være vanskelig å angre på at de ga 2,2 millioner nordmenn vaksinen uten å ha gjort nøye vurderinger, sier han til NRK.no

– Vanskelig å forsvare

Therese Leone og per Kristian Strand med datteren Thea

VAR DESPERATE: – Vi har vært desperate. Først for å bli trodd. Deretter for å få hjelp, sier Theas foreldre Therese Leone og Per Kristian Strand.

Foto: Christine Karijord, Saltenposten

Strand mener likevel sunn fornuft burde vise at vaksinen kun burde blitt gitt til de som var i risikogruppa.

– Jeg tror alle som er relativt oppegående vil se at det er vanskelig å forsvare at det ble gitt så mye vaksiner, når andre land kun valgte å vaksiner til risikogruppa, mener Strand.

93 krever vaksineerstatning

Hittil har det kommet inn 93 søknader om erstatning fra folk som opplever bivirkninger etter at de fikk vaksine mot svineinfluensa.

Seks barn med samme diagnose har fått godkjent sine søknader om erstatning.

Navnet til narkolepsi-syke Thea Strand fra Kjerringøy i Bodø var ikke blant dem. Men hun har heller ikke fått avslag på søknaden, som ble sendt i august i år.

– Vi har engasjert advokat, og må bare kjempe videre sammen med de andre familiene dette gjelder, sier Per Kristian Strand til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under)

Video Thea fikk narkolepsi

Hun var en frisk og aktiv fireåring, men svineinfluensavaksinen snudde opp ned på alt. – Hun har ingen synlig glede av livet lenger. Hun bare sklir gjennom dagene i halvsøvne, forteller Theas pappa Per Kristian Strand.

– Alvorlige skader

– Dette er ganske alvorlige skader. Man kan selv tenke seg hvor vanskelig det er for barn som har mistet kraften i en eller flere muskelgrupper og akutt faller i søvn nesten uansett hva de holder på med, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk Pasientskadeerstatning.

Hun sier de nå jobber med å fastsette erstatningsbeløpene.

– Det vil være individuelt etter hvor omfattende plager barnet har, sier Stæhr.

– Har ikke funnet sammenheng

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, sier til VG at han er kjent med de innrapporterte bivirkningene hos voksne, men mener de ikke kan vitenskapelig bevises.

– Vi har ikke funnet noen data som tyder på at disse narkolepsitilfellene har sammenheng med influensavaksinen, sier Madsen.

Han mener Pandemrix fortsatt er en trygg vaksine for voksne.

– Men vi anbefaler den ikke lenger til barn.

– Må granskes

Tidligere stortingspolitiker og lege Olav Gunnar Ballo sier til TV 2 at han mener Stortinget må granske helsemyndighetenes massevaksinering mot svineinfluensa.

Han er svært kritisk til massevaksineringen av 2,2 millioner nordmenn.

– Man har skapt en frykt i befolkningen som til dels har vært ubegrunnet, og man har påført enkelte i befolkningen skader de ikke hadde trengt å få. Det er alvorlig, sier Ballo.