– Har fått noen rare blikk når jeg står halvveis inne på verandaen til folk

Christian Ellefsen (36) er en av dem som har falt for fristelsen til å gå inn i private hager i jakten på fantasidyr i Pokémon Go. Men politiet advarer mot å bli for ivrig. – Kan straffes med bøter eller fengsel i inntil to år, sier politiadvokat.

Christian Ellefsen (36) jakter Pokémon i Bodø

Når Christian Ellefsen (36) jakter Pokémon i Bodø skjer det enten til fots eller på sykkel.

Foto: Ola Helness / NRK

Christian Ellefsen (36) jakter Pokémon i Bodø

Ekstra strøm må man ha når man er ute og jakter på Pokémons, sier Christian Ellefsen.

Foto: OLE DALEN / NRK

Ellefsen er en rutinert spiller av det nye mobilspillet Pokémon Go. Selv om han er 36 år, er han ikke i tvil om at dette er noe som passer for alle aldersgrupper.

Fem til seks mil blir det gjerne i løpet av en dag, enten gående eller på sykkel. For spillet krever at man fysisk beveger seg rundt for å finne og fange fantasidyr som er utplassert i den virkelige verden.

– I helga dro jeg heller ut for å lete etter Pokémons fremfor å dra ut på byen. Jeg har beveget med så mye i det siste at jeg har fått gangsperre i muskler jeg ikke engang visste at jeg hadde, sier Ellefsen lattermildt.

Går inn i private hager

Appen har blitt en av tidenes mobilsuksesser, og allerede rukket å vippe Candy Crush Saga av tronen som det største mobilspillet i USA noensinne.

Leter etter pokemons

Christian Ellefsen på jakt i sentrum av Bodø.

Foto: Ole Dalen / NRK

Ellefsen ser stort sett bare fordeler ved spillet: Man kommer seg ut, får mye trim og møter nye mennesker overalt. Men i jakten kan det være lett å la seg rive med, medgir han.

– Hvis jeg ser en Pokémon inne i en privat hage, så går jeg rett inn og fanger den, uten å spørre om lov først. Ingen har jaget meg bort enda, men jeg har fått noen rare blikk der jeg står halvveis inne på verandaen til folk.

– Litt forsiktig må man være, og enkelte steder bør man selvsagt ikke bevege seg inn i. Jeg var i nærheten av et militært område, og var fristet til å klatre over gjerdet for å fange en sjelden Pokémon. Men der er jo folk bevæpnet og har hunder, så det turte jeg ikke.

Ber folk tenke seg om

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb

Politiadvokat Charlotte Ringkjøb synes i utgangspunktet det er bra at voksne og barn kan gjøre noe sammen.

Foto: Ola Helness / NRK

Ofte finner man figurene på privat eiendom. Mange er kanskje ikke klar over det, men man kan risikere bot og i verste fall fengsel for å gå inn på andres eiendom uten lov, forteller politiadvokat Charlotte Ringkjøb ved Nordland politidistrikt.

– Man skal ikke uberettiget ta opphold på andres sted. Strafferammen er fengsel i inntil to år, selv om det ofte heller vil være snakk om å gi en bot.

Hun synes det er en god idé å spørre om lov før man tar seg inn i hagene til folk.

– Det er viktig å vise alminnelig høflighet. Følg med rundt deg, og vis hensyn til omgivelsene, sier Ringkjøb.

Her befinner deg seg en Pokémon

Da NRK prøvde appen, fant vi Pokémons i folks private hager – blant annet her.

Foto: Ole Dalen / NRK