Hopp til innhold

– Familie måtte gi opp ferien og snu etter fartskontroll

Vi er inne i en tid med høysesong for fartssynder på veiene. Her er noen av de rareste bortforklaringen UP-sjefen har fått.

Marthinsen

UP-sjefen, Geir Marthinsen forteller om bortforklaringer fra fartssyndere.

Foto: Petter Strøm / NRK

– For noen år tilbake var det en familie på fire som skulle på ferie og kjørte på seg et forelegg på 7500 kr. Dette inngikk ikke i feriebudsjettet deres så de måtte bare kjøre hjem igjen. Det er jo på en måte trist, men det er jo selvgjort, forklarer UP-lederen.

Fartsbøter i Norge kan være ganske kostbare. Flere turister får sjokk etter at de har sett summen. Det lønner seg å ikke bryte fartsgrensen.

UP-sjef for distrikt Nord, Geir Marthinsen har flere historier fra årenes løp fra de som prøver å forklare fartsovertredelsen sin.

Flere blir tatt i fartskontroll i Nord-Norge fra i fjor til i år i distrikt Nord. I Nordland har forenklede forelegg økt fra 2296 til 2713 i 1.periode av 2016 sammenlignet med tidligere år.

De månedene hvor bakken er bar opplever de at flere kjører for fort.

Målinger til alle tider

Flere blir overrasket over at det er kontroller til alle døgnets tider. Marthinsen forklarer at de har en turnus som gjør at de kan ha målinger når det måtte passe seg. Dette kommer brått på flere.

En ettermiddag for en liten stund siden styrtregnet det i Tromsø. De som skulle ut gledet seg lite, og prøvde å finne en plass for å få ly. Når de har stilt seg opp kom det en mann kjørende over fartsgrensa og ble stanset. Da utbryter sjåføren selv: «Jeg hadde aldri trodd dere var ute i dette været her.» Han regnet nok med at det var trygt å kjøre litt for fort på en regnværsdag.

forteller UP-sjef Geir Marthinsen
UP gjennomfører trafikkontroll i Bodø

UP gjennomfører trafikkontroll i Bodø

Foto: Sigurd Steinum

Bortforklaringer

I følge UP-sjefen er det 99% som godtar boten, men det er en liten prosent som prøver å komme seg unna med forskjellige bortforklaringer. Dette gjelder i både fartsovertredelser og andre kontroller.

Vi hadde kontroll på bilbelte og mobiltelefon så ser vi en som helt tydelig snakker i telefon. Vi vinker han inn og han benekter det hele. Det han har glemt er 3-åringen i baksetet som bryter ut «Pappa, du mistet telefonen på gulvet». Da ga han seg og det ble skrevet bot.

Hjelp til å komme fram

UP har under flere tilfeller hjulpet de som "bare skal" rekke noe, spesielt fly og fødende som trenger hjelp for å komme raskt til sykehuset. Marthinsen favoritthendelse er en kjenning som har vært i media tidligere. Unnskyldningene kan ofte være gode.

Han hadde det så travelt fordi han skulle rekke Universitetssykehuset i Tromsø for å levere sædprøve. Vi tok følge med mannen og bistod han til sykehuset. På veien ut ble det gjort opp og en bot ble skrevet

forklarer politimannen

Lite kø i Nordland

UP-sjefen understreker at det viktigste er å ikke kjøre i rus i trafikken. Han har i tillegg oppfordringer til de som skal på veien i sommer:

– Ta det rolig, vis hensyn til hverandre, slipp fram hvis du sinker trafikken og beregn god tid slik at du slipper å "ta igjen" tid.

Kø i sommertrafikken er ifølge Vegtrafikksentralen et ikke-problem i Nordland. Det er lite kø i fylket og de får få telefoner om bobiler som lager kø. Det er kanskje derfor lite grunn til å stresse videre på veien.

– Med mindre det blir stopp i tuneller på grunn av gassalarm er det lite som skaper kø. En av de få plassene det bruker å være mulighet for litt kø er i Hamnøy i Lofoten hvor det er flere bruer med lysregulering, forteller Renate Ånes i Vegtrafikksentralen.