Hopp til innhold

Ønsker ikke gjerde rundt turistperle per nå

Det halvannet meter høye gjerdet som skulle sperre inngangen til fiskeværet Nusfjord i sommermånedene blir det enn så lenge ikke noe av, forteller ordføreren.

Nusfjord

Nusfjord ligger idyllisk til i Flakstad kommune i Lofoten og er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær.

Foto: Wikimedia Commons

Den flere hundre år gamle bygda Nusfjord er en yndet destinasjon for turister sommertid. Siden 2003 har private aktører gjennom selskapet Nusfjord AS tatt betalt av turister som vil besøke fiskeværet.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap), sier kommunen vil spille på lag for det beste for både innbyggere og næringsliv.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Men turiststrømmen sommertid har vært vanskelig å kontrollere. Derfor ble det for kort tid siden kjent at selskapet hadde planer om å bygge et 1,6 meter høyt gjerde over veien som går inn til det sjarmerende fiskeværet.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Både innad bygda, i kommunen og ikke minst i sosiale medier har debatten gått. I forrige uke ble det kjent at gjerdet kanskje er ulovlig, selv om innbyggerne ønsker gjerdet velkommen.

I dag forteller ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdahl (Ap), at gjerdet sannsynligvis ikke blir realisert.

– Det blir ikke noe gjerde slik saken står nå, nei. Det er ikke kommet noe søknad og det vil ikke komme noe søknad på det gjerdet per nå, sier Sørdahl til NRK.

Vil se på andre løsninger

Ordfører Sørdahl forteller at man i stedet skal sette ned en gruppe som skal se på andre løsninger. I denne prosessen skal alle med interesser i saken bli hørt.

– Vi står overfor en utfordring i Lofoten. Mens man venter 17 prosent økning i turisme nasjonalt, er tallet for Lofoten 30 prosent. Et forsiktig estimat på antall turister i sommermånedene er anslått til 1,2 millioner.

Man har ikke infrastruktur eller nødvendige fasiliteter for å håndtere dette, sier ordføreren.

– Jeg har ikke noe fasitsvar per nå. Men vi skal få med flere parter i diskusjonen, og ta den tida som trengs for å komme opp med gode løsninger.

Nusfjord adgangskontroll

Gjerdet som har vært diskutert skulle være 16 meter langt med en 5 meter bred port for å sluse inn besøkende.

Foto: plantegninger / KONTUR AS

Nusfjord AS skriver i en pressemelding at det ønskes, på et bredt grunnlag, å belyse alle forhold rundt billettsystemet, parkeringsforhold, allmenn tilgjengelighet med mer i Nusfjord.

«Før en går videre med et endelig tiltak som fremmes det politiske miljø ønsker en å sette ned en gruppe med representanter fra Flakstad kommune, Nusfjord AS, Nusfjord Drift AS og to representanter for innbyggerne i Nusfjord».

Tror på løsning

Wibeke Johansen

Wibeke Johansen er fornøyd med at det ikke blir noe gjerde.

Foto: privat

Signalene fra ordføreren mottas med glede hos Wibeke Johansen, som er født og oppvokst i Nusfjord. Hun har hele tiden ment at gjerdet bryter med allemannsretten.

Hun er overbevist om at man vil klare å finne løsninger som alle er fornøyd med.

– Det som er viktig nå er å få satt i gang en prosess der alle som ønsker å bli hørt, får sagt sin mening. Jeg kjenner Nusfjord såpass godt, at jeg mener det er mulig å kombinere dette med næringslivets interesser, slik at alle blir fornøyd, sier Johansen.

Gjerde i Nusfjord

Slik så Nusfjord AS for seg at inngangspartiet til fiskeværet kunne bli seende se ut.

Foto: plantegninger / KONTUR AS
Nusfjord, Lofoten