Hopp til innhold

Innbyggere i turistperle ønsker gjerde velkommen

– Det er kaos her om sommeren. Det er så mange folk og biler at det er et under at ingen er blitt påkjørt og skadet. Et gjerde vil regulere turiststrømmen, mener flere av innbyggerne i fiskeværet Nusfjord.

Fiskeværet Nusfjord

Nusfjord ligger idyllisk til i Flakstad kommune i Lofoten og er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Ma Prem Kanta er en av de fastboende i Nusfjord og er positiv til at innkjøringen til det historiske fiskeværet sperres.

Eierne av været ønsker nemlig å sette opp et 1,6 meter høyt og 16 meter langt gjerde over veien for å kontrollere turiststrømmen.

Ma Prem Kanta

Ma Prem Kanta tror et gjerde kunne gjort det tryggere og ferdes i Nusfjord

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Fiskeværet er lite og turistene er veldig mange. Kanskje for mange. Det er så mange folk her, at de fastboende ikke kan gå på butikken før kaoset har gitt seg utpå kvelden. Turiststrømmen må inn i organiserte former, mener hun.

I dag hadde eierne av fiskeværet invitert de 35 fastboende og andre interesserte til et folkemøte for å diskutere det omstridte gjerdet.

– Sammenliknes med muren i Palestina

Eierne av fiskeværet har hørt mange beskrivelser av det planlagte gjerdet, som de ikke kjenner seg igjen i.

– Det har spredd seg mye rar informasjon. Gjerdet er blitt sammenliknet med muren i Palestina og Donald Trump sin mur mot Mexico. Det er nesten injurierende, sier daglig leder Roar Jacobsen i Nusfjord AS.

Tidligere har NRK fortalt at flere Nusfjord-beboere ikke ønsker å bli gjerdet inne, men på folkemøtet i kom det fram at flere blant Nusfjord-folket frykter trafikkuhell.

– Det er et under at ikke noen har blitt påkjørt og skadet når det står på som verst med 50 turistbusser hver dag midt på sommeren, sier Ma Prem Kanta.

Folkemøte om inngjerding av turistperlen Nusfjord

I dag hadde eierne av fiskeværet invitert de 35 fastboende og andre interesserte til et folkemøte for å diskutere det omstridte gjerdet.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Brudd på friluftsloven

Bakgrunnen for gjerdeplanene er et ønske om bedre kontroll på billettsalget, som startet allerede i 2005.

Nusfjord adgangskontroll

Gjerdet skal være 16 meter langt med en 5 meter bred port for å sluse inn besøkende.

Foto: plantegninger / KONTUR AS

Mange har reagert kraftig på planene for gjerdet og eierne har fått mange negative tilbakemeldinger.

Advokat og universitetslektor Thomas Benson mener at det planlagte gjerdet er ulovlig i henhold til Friluftslovens paragraf 14, og må stoppes.

I Lofoten friluftsråd følger de også nøye med og mener sperring av den offentlige veien kan påvirke allmennhetens adgang til strandsonen og fri ferdsel i utmark.

– Dersom det planlagte gjerdet vil hindre god adkomst til turområdene på den andre siden, strider dette klart med Friluftsloven, sier daglig leder Karianne Steen i Lofoten friluftsråd.

Friluftsrådet mener en sperring bør legges til et mer egnet sted i området, slik at adkomsten til turområdene ikke forringes.

– Alternativt må det lages en ny inngangstrasé som sikrer like god adkomst til turområdene. En ny trasé må sikre god fremkommelighet gjennom en opparbeidet sti med god merking, og i tilknytning til gode parkeringsfasiliteter, mener hun.

Har tatt inngangspenger i ti år

Det flere hundre år gamle fiskeværet Nusfjord ligger ytterst i havgapet i Lofoten, og er et av landets minste og eldste.

Siden 2003 har en liten gruppe med østlendinger drevet været under navnet Nusfjord AS, og i en årrekke har de tatt betalt av turister som vil besøke Nusfjord.

Men turiststrømmen om sommeren har vært vanskelig å kontrollere, og nå tar eierne det et skritt lenger. Alle som skal inn og ut av fiskeværet, må enten ha en billett eller en kode for å få åpnet porten. Alle som bor i Flakstad kommune slipper gratis inn, mens alle andre må kjøpe en billett til 50 kroner.

– Det vi gjør nå er å kontrollere noe vi har drevet med i over ti år. Da innførte vi et billettsystem på 50 kroner for å komme inn i Nusfjord. Vi tar imot 50.000 turister i året, og har bygd to store toalettanlegg. Bare å rengjøre og holde det med såpe og toalettpapir sesongen gjennom er en betydelig utgift.

Han avviser at folk sperres ute fra den populære utmarka rundt Nusfjord, og mener utspillene som har kommet den siste tiden gjør det håpløst å diskutere saken.

– Det er ikke snakk om å gjerde inne et helt fiskevær. Vi gjerder ikke 14.000 mål med 16 meter gjerde og en port. Det finnes 1.000 andre måter å komme ut i utmarka på enn å gå gjennom hovedinngangen. Det går veier og stier både her og der. Vi skal også tilrettelegge med flere stier, sier Roar Jacobsen.

Roar Jacobsen, daglig leder i Nusfjord AS.

Roar Jacobsen og de andre eierne har de siste 15 årene brukt 50 millioner kroner på å pusse opp fiskeværet.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

50 busser om dagen

På enkelte dager om sommeren tar Nusfjord imot 50 turistbusser. For å unngå parkeringskaos må det hyres inn parkeringsvakter.

Jacobsen mener et gjerde vil forbedre arbeidsforholdene for deres ansatte, og samtidig gi turistene mer valuta for pengene.

– Folk fra hele verden kommer hit for å oppleve et autentisk fiskevær. Vi har nå seks bygninger med historiske gjenstander hvor man kan oppleve slik som det var. Til tross for billettene har vi et økende antall besøkende.

 Nusfjord

I Nusfjord har det vært drevet fiske siden midten av 1800-tallet. Mye av bygningsmassen er i dag intakt.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Vil ha egen friluftsforskrift og turistskatt

Friluftsrådet har tatt initiativ til et bredt sammensatt fagutvalg med representanter for reiselivet, turlaget, kommunene, som for tiden arbeider med utarbeiding av friluftsforskrift for Lofoten.

– En slik forskrift vil gi kommuner og grunneiere et funksjonelt verktøy for regulering av trafikk på utsatte steder hele eller deler av året, sier Karianne Steen.

Karianne Steen

Karianne Steen i Lofoten Friluftsråd.

Foto: Ilona Wiśniewska

Behovet for en regional merkevare- og besøksstrategi og finansiering av ulike tilretteleggingstiltak, som forebygging av terrengslitasje, bedre håndtering av avfalls- og sanitære utfordringer, bedre parkeringskapasitet, er også en viktig sak for Lofoten.

Det jobbes for tiden med å få gjenopptatt saken om fellesgodefinansiering eller turistskatt.

Lofoten står med 30 prosent økning i antall tilreisende i januar 2016 sammenliknet med samme periode i fjor.

Et tett, godt og hurtigvirkende samarbeid mellom frilufts- og reiselivsaktørene er avgjørende for ikke å havne i bakleksa. Bordet må dekkes før gjestene kommer, mener Steen.

Skal være likt for alle

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Hans Fredrik Sørdahl avventer en søknad fra eierne.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdahl (Ap), er opptatt av at det skal være mest mulig likt for innbyggere og besøkende og ferdes fritt i Flakstad. Saken har ennå ikke vært til politisk behandling.

– Allemannsretten er noe som står sterkt her, og det vil bli vurdert i henhold til lover og regler, sier ordføreren.

Roar Jacobsen har sendt ut nabovarsel og naboene har 14 dager på seg til å komme med innspill. Deretter skal væreierne sende en søknad til kommunen. Ordføreren vil ikke si hvor saken ender.

– Vi har ikke fått en formell søknad og kan ikke kontrollere lovligheten i et eventuelt byggetiltak, før vi har fått en søknad på byggetiltaket, sier Sørdahl.

Jacobsen håper og tror det vil gå i orden

– Nusfjord er et av de flotteste stedene i Norge.

Nusfjord