NRK Meny
Normal

– Det var dramatisk. Båten gikk ned under beina på dem

I siste liten ble to sjarkfiskere berget opp av havet etter at sjarken deres gikk på grunn og forliste utenfor Svolvær.

Havari ved Osan utenfor Svolvær

Her er sjarken i ferd med å synke når mannskapet på redningsskøyta ankommer. To fiskere ble berget i aksjonen.

Foto: Redningsselskapet

Mannskapet på «Sundt Flyer» holdt på med et dykkeoppdrag på hurtigruten «Nord-Norge» som hadde fått tau i baugpropellen da de i 19.30-tida fikk melding om at to fiskere i en 34 fots sjark hadde forlist ved innløpet til Osan og tok inn vann.

Da vi kom på plass fem minutter etter var sjarken allerede sunket og lå på ti meters dyp. Vi ser en person som ligger i vannkanten ved skjæret, og begynner å søke etter den andre. Når vi får på lyskasterne ser vi at han ligger rimelig nær den andre fiskeren, forteller skipsfører Jørn Arve Pedersen

Mannskapet satte umiddelbart ut en redningsmann som svømte i land og fikk sjekket tilstanden på begge to.

Vi fikk dem om bord i redningsskøyta og fraktet dem over til Svolvær hvor ambulansen venter. Begge var litt nedkjølte etter oppholdet i det kalde havet, sier Pedersen.

– I god behold

Fotlis utenfor Svolvær

To fiskere ble berget etter en grunnstøting utenfor Svolvær.

Foto: Redningsselskapet

Ambulansesjåføren vurderer situasjonen og tar med seg den ene av fiskerne som er mest forkommen. Mannen sjekkes ut like etter.

Begge to er her ved basen vår nå. De er begge preget av det de har vært gjennom, men har det etter forholdene bra. De har fått kaffe, mat og varme klær. De er veldig glade for å bli berget, sier skipsføreren.

Begge fiskerne er fra Borkenes i Troms.

– De har hatt flaks

Pedersen er ikke i tvil om at fiskerne har hatt flaks.

– Båten har gått ned under beina på dem. De prøvde å manøvrere båten opp mot skjæret for å kunne hoppe i land. De havnet i sjøen og blitt våte og kalde. Hadde de blitt liggende lenge ville situasjonen kunne tildratt seg, sier Pedersen.

Det er VM i skreifiske i helga, og det merkes godt i Redningsselskapet.

– Vi har hatt 30 oppdrag bare den siste uka. Vi kjører nesten dagen lang med oppdrag. Det er mange dykker- og slepeoppdrag.