Hopp til innhold

55 personer tatt med narkotika på festival i Lofoten

Politiet i Salten har gjort til sammen 55 beslag av narkotika i forbindelse med en festival som holdes på det lille øysamfunnet Værøy i Lofoten. – Vi har sågar bøtelagt en 71 år gammel mann fra Japan for besittelse av narkotika, opplyser politiet.

Midnight Sun festival på Værøy

Politihunden Kaiser overvåker festivalområdet.

Foto: Politiet

– Dette er et nedslående resultat. I hovedsak dreier som om mindre beslag av ulike former for narkotika, forteller politistasjonssjef i Bodø, Bent-Are Eilertsen i en pressemelding.

Det er opprettet straffesaker på alle 55 personene. Samtlige har mottatt og vedtatt forelegg i størrelsesorden 3.000 til 15.000 kr.

– Omfanget fremstår for oss som ganske stort. Hadde vi hatt flere ressurser ville vi nok gjort enda flere beslag, sier Eilertsen til NRK.

Har brukt tid på forebyggende arbeid

Deler av politiets beslag fra Midnight Sun Festival 2016

Deler av politiets beslag fra Midnight Sun Festival 2016.

Foto: Politiet

Politistasjonssjefen forteller at Salten-politiet i samarbeid med Tollvesenet og Forsvaret har brukt mye tid på å forebygge i uken før festivalen «Midnight Sun festival» på Værøy med kontroll på både fly, båt og tog.

I tillegg har de jobbet aktivt med tilstedeværelse av blant annet flere narkotikahunder i helgen under festivalen.

– Vi opplever at det er veldig mange som ruser seg på ulovlig og farlige stoffer i forbindelse med denne festivalen. At mange av de tilreisende i tillegg har med seg barn gjør bare vår bekymring enda større, noe vi også kommer til å informere barnevernet om, sier Eilertsen.

Politistasjonssjefen lister opp en lang rekke stoffer som politiet har beslaglagt (se faktaboks) fra folk som er bosatt over hele verden.

– I grove trekk kan vi si at det eneste vi ikke har beslaglagt, er heroin.

71 år gammel mann bøtelagt

Festivalen som arrangeres på Værøy 29. juni til 7. juli tiltrekker seg publikum fra store deler av verden. I år har det vært cirka 1700 deltakere og 350 til 400 kjøretøy på den lille øya.

– Det kommer folk reisende fra Europa, Australia, USA og Asia og vi har bøtelagt en rekke av disse for å være i besittelse av og ha brukt narkotiske stoffer.

Vi har sågar bøtelagt en 71 år gammel mann fra Japan for besittelse av narkotika.

Bent-Are Eilertsen / Politistasjonssjef i Bodø

Ikke ønsket tilbake

Bent-Are Eilertsen

Politistasjonssjef i Bodø, Bent-Are Eilertsen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Politiet har allerede etablert dialog med Værøy kommune. Budskapet er tydelig.

– En slik omfattende bruk av narkotika på et lite sted, er overhodet ikke bra. Vi ønsker ikke en festival, i den form den hadde i år, tilbake til Nordland..

Han beskriver stemninga på festivalområdet for øvrig som god.

– Det har vært lite ordensforstyrrelser, vold eller den type problemer. Det har for så vidt vært god stemning og en god tone mellom politiet og festivaldeltakerne.

Vil evaluere

Dagfinn Arntsen

Ordfører Dagfinn Arntsen (KrF) forteller at de har hatt en god dialog med arrangørene tidligere.

Foto: Privat

Ordfører i kommunen, Dagfinn Arntsen (KrF), synes resultatet er nedslående, og signaliserer at han ønsker en gjennomgang av både planleggingen og gjennomføringen av festivalen.

– Det skal være en god evaluering på det som har skjedd, hvor også arrangørene skal få si sitt. Så vil det på basis av det bli tatt noen avgjørelser, som vi vil komme tilbake til.

NRK har fått kontakt med en av de som står bak festivalen, og han skriver i en kort tekstmelding:

– Ingen kommentar. Samarbeidet med de lokale myndighetene har fungert utmerket.

Stasjonssjef Bent-Are Eilsertsen viser frem beslaglagt narkotika etter Midnight Sun festival i Værøy

Stasjonssjef Bent-Are Eilsertsen viser frem beslaglagt narkotika etter Midnight Sun festival.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK