NRK Meny
Normal

25-åring frifunnet for sovevoldtekt

I dommen konkluderer retten med at det foreligger rimelig tvil – og at de derfor har frifunnet mannen.

Rana tingrett

En 25 år gammel mann er i Rana tingrett frifunnet for en såkalt sovevoldekt.

Foto: Domstol.no

Mannen erkjente seg ikke skyldig da han møtte i tingretten forrige uke, tiltalt for å ha voldtatt en jevnaldrende kvinne på en fest i august 2013. Det ble ført 11 vitner da saken gikk og mannens forsvarer ba om full frifinnelse av sin klient.

I dommen fra Rana tingrett kommer retten til at det foreligger rimelig tvil – og at de derfor har frifunnet mannen.

Forsvarer Allan Rognan

Forsvarer Allan Rognan.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Spørsmålet retten må ta stilling til er om det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at fornærmede sov på det tidspunktet det oppsto seksuell kontakt mellom kvinnen og tiltalte, slik at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Retten kom fram til at det forelå rimelig tvil med hensyn til når og hvordan den seksuelle kontakten skjedde, og dermed også rimelig tvil knyttet til om det har funnet sted en straffbar handling, heter det i dommen.

Lettet

25-åringen slipper også å betale sakskostnader og kravet om erstatning.

– Min klient er veldig glad og lettet for å trodd på hans framstilling i saken. Det er en særdeles alvorlig anklage, og det har vært en tøff belastning å ha denne tiltalen hengende over seg. Han har sett fram til å belyst saken i retten, sier mannens forsvarer Allan Rognan.

Først ble saken henlagt, men deretter omgjort.

Håper å kunne sette sluttstrek

– Denne saken har hatt sine bevismessige svakheter. Derfor håper jeg for alle parter at det kan settes en sluttstrek i saken, sier Rognan.

Fornærmedes bistandsadvokat, Nina Lunde, bekrefter at klienten hennes er blitt forkynt dommen. Lunde ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Påtalemyndigheten kommer ikke til å anke frifinnelsen.