NRK Meny
Normal

19-åring tiltalt for bildrap: – Ikke skyldig

– Jeg er veldig lei meg. Dette er noe jeg ville vært foruten, sa 19-åringen som står tiltalt for bildrap i Salten tingrett.

Salten tingrett på befaring. 19-åring tiltalt for uaktsomt drap

Salten tingrett, politiet og Statens vegvesen deltok på befaringen på riksvei 80 i dag. En 19-åring står tiltalt for uaktsom drap etter at han kjørte på en 68-åring som døde av skadene.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Salten tingrett på befaring på riksvei 80. 19-åring tiltalt for uaktsomt drap

Markering av de opprinnelige bremsesporene.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Det var 8. januar at Per Ragnar Moen (68) omkom etter at han ble påkjørt av en da 18-årig gammel gutt i en busslomme på riksvei i Bodø.

Den unge sjåføren ble siktet og senere tiltalt for uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239 og for uaktsom kjøring etter vegtrafikklovens paragraf 3.

I dag møtte han i Salten tingrett. Han startet med å erklære seg ikke skyldig etter tiltalen. I etterkant av ulykken lanserte politiet teorien om at gutten hadde sovnet bak rattet.

– Det var en helt vanlig dag. Jeg kom hjem fra skolen og spiste litt. Slappet av før jeg hentet mine to kompiser, og kjørte mot Bodø fra Fauske, forklarte den nå 19-årige mannen.

– Merker jeg treffer ham

Salte tingrett, uaktsomt dra etter ulykke i busslomme

En 19-åring står tiltalt for uaktsomt drap i Salten tingrett.

Foto: Bente H. Johansen / NRK
Margrete Torseter og Trond-Ivan Blomsø

Aktor Margrete Torseter og mannens forsvarer Trond Ivan Blomsø.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

19-åringen kjørte opp 11. april 2013, og hadde lånt farens bil til Bodøturen. Han forklarte at han hadde god tid og holdte fartsgrensen ulykkesdagen.

– På riksveien på Hustad får jeg rødt lys og bremser. Jeg får grønt lys og kjører. I neste lyskryss står en bil og etter at jeg passerer lyskrysset blir det svart for meg, forklarer 19-åringen.

Statens vegvesens veikamera som er plassert over busstoppet viste at 68-åringen hadde parkert bilen i busslommen, godt utenfor veibanen.

19-åringen forteller at han husker at det står det en mann i mørke klær der, men han har ikke sjans til å unngå ham.

– Jeg merker at jeg treffer ham og at han knuser frontruta på bilen. Jeg stopper bilen og løper tilbake, men noen stopper meg.

19-åringen forklarer at han sitter på en mur, skjelver og prater med noen ved busstoppet. Når ambulanse og politiet kommer, setter han i sykebilen og blir kjørt til legevakta. Han har et lite merke på kneet.

– Hvor var du og hvor var avdøde da du traff ham, spør tingrettsdommer Peter Sellæg.

– Jeg vet ikke, svarer tiltalte.

– Hvordan følte du deg da du satte deg i bilen?

– Helt normal. Jeg hadde sovet godt 8–9 timer. Var oppe klokka 7. Jeg har god helse, trener og verken snuser eller røyker.

På spørsmål om han tidligere har opplevd at det mørker svarer tiltalte nei.

– Har du noen formening om hva hvorfor dette skjedde?

– Nei.

– Sov i bilen

08. januar 2014

De to kompisene til 19-åringen har begge forklart at de sov da jeg kjørte på mannen.

Aktor Margrete Torseter spør om 19-åringen tidligere hadde opplevd å ha vært trøtt bak rattet.

– Ja, en gang da jeg kjørte fra Fauske til Sulis. Jeg ble ukonsentrert, og måtte stoppe og ut å trekke frisk luft. Men jeg merket ikke noe slikt på denne turen.

19-åringen forklarer for retten at han er veldig lei seg for det som skjedde.

– Dette er noe jeg ville vært foruten. Det er tungt, sier han og tørker tårene.

– Bilspor i busslommen

Politioverbetjent Åge Larsen er hentet inn som vitne for å snakke om funn på åstedet. Han viser retten bilder av busslommen. Bildene viser spor av en bil som har svingt inn på vegen igjen etter å ha vært nesten i grøfta. En veistikke er borte og refleksen er skrapet av den.

– Bilskiltet på tiltaltes bil er borte og bilen har en tydelig bulk foran på panseret. Det er en bulk og blodspor på taket og frontruta er knust.

På et annet bilde tatt i dagslys ser retten et svakt spor som går ut av asfalten og sporet går inn på asfalten igjen ved busslomma.

Det ble en diskusjon om disse sporene hadde noe med saken å gjøre, men vegvesenet sine bilder noen minutter før ulykken, da kan man ikke se noen spor utenfor asfalten.

Uklart hvor avdøde befant seg

Larsen forklarte at avdøde lå med hode ut i veibanen og føttene inn i busslommen.

– Det er veldig vanskelig å vite hvor avdøde var når han ble påkjørt, men sånn som det ser ut for meg ble han påkjørt med ryggen til inne på busslommen.

Sakkyndig vitne Frank Åseng fra Statens vegvesen har foretatt de tekniske undersøkelser av bilen.

– For at en person skal kunne bli slengt over bilen slik må den ha hatt ca 65 km i timen i følge våre undersøkelser. Vi tenker at påkjørselen må ha foregått inne i busslommen. Det er usikkert hvor avdøde ble truffet av bilen. Vår vurdering er at avdøde ble truffet da bilen var på tur ut av busslomma.

Ulykke riksvei 80 Bodø

Det var ved 17-tiden 8. januar at en mann (68) omkom etter en påkjørsel i en busslomme på Hunstad i Bodø.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK