NRK Meny
Normal

–Nå har vi virkelig noe å gå i tog for

Et sted i Nordland sto 1. mai-markeringen virkelig i arbeidernes tegn. Toget hadde ekstra god grunn til å gå i Glomfjord i dag, da tidligere REC-ansatte samlet seg til marsj.

1. mai-toget i Glomfjord

1.mai-toget i Glomfjord: Ikke så mye lengre enn vanlig, men med større bevissthet rundt hvorfor man slutter opp om arrangementet, ifølge Frank Andersen i Haugvik industriarbeiderforening (HIAF).

Foto: Oddmund Storaker / Privat

1. mai-toget i Glomfjord var spesielt i år. Ikke så mye lengre enn vanlig, men med større bevissthet rundt hvorfor man slutter opp om arrangementet, ifølge Frank Andersen i Haugvik industriarbeiderforening (HIAF).

– Vi har vel tidligere tenkt at toget kanskje burde plasseres i en lokstall, men i år føler vi virkelig at vi har noe å gå i tog for, sier han.

– Imponert over holdningene

Bjørnar Skjæran

Bjørnar Skjæran (Ap) sier det var krevende å holde 1.mai-appel for befolkninga i Meløy i år. –De er i en ekstrem situasjon.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

– Meløy har ei sterk arbeiderhistorie og ei sterk industrihistorie. Med den ekstreme situasjonen de er i nå var det krevende å holde 1. mai -appel for dem i dag, sier leder i Nordland Arbeiderparti Bjørnar Skjæran.

Skjæran talte for stinn brakke på kulturhuset og er imponert over oppslutningen, men vel så imponert over holdningene til de som har mistet arbeidsplassen sin.

– Vi ser fandenivoldskheten som bor i dem her. De står han av og gir seg ikke så lett, sier han.

Har forventninger til regjeringen

Skjæran var klar på at storsamfunnet nå må trå til og hjelpe Meløy i sin tale.

– Jeg har klare forventninger til regjeringen om at de tar tak og gjør det de kan for å bidra til omstilling. Meløy er det stedet som har fått merke mest hva finansurolighetene i Europa kan føre til, og der har vi et ansvar og må brette opp ermene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Parolene i 1.mai-toget i Glomfjord

Parolene under 1. mai-toget i Glomfjord.

Foto: Oddmund Storaker / Privat

– Skulle gjerne sett at flere deltok

Men en av parolenene i Glomfjord i dag var at REC må ta samfunnsansvar. Andersen i HIAF sier støtten har vært bred og at det har vært godt å få samla folk.

Likevel hadde han gjerne sett at flere viste seg under markeringen, for færre enn forventet møtte opp til togets avgang.

– Det er mye engasjement, men vi skulle gjerne sett at flere deltok, særlig fra REC. Kanskje det er litt oppgitthet ute og går, men det dreier seg nok også om at det ikke er kultur for å gå i 1. mai-tog blant de yngre, sier han.

REC-tillitsvalgt Rune Sørensen

I Porsgrunn viste de tidligere REC-ansatte næringsministeren hva de mener om masseoppsigelsen ved REC på Herøya.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

REC-ansatte snudde ryggen til Giske

Bjørnar Skjæran sier han ikke merket noe til politikerforakt i Meløy i dag.

–Tvert i mot, her er folket positive.

Men da næringsminister Trond Giske (Ap) holdt tale i forbindelse med 1. mai-markeringen i Grenland i dag, snudde tidligere REC-ansatte ryggen til ham.

Tirsdag mistet rundt 500 ansatte jobben i REC Herøya.