-Fikk ikke lov å hjelpe

-Pedagogisk-psykologisk tjeneste fikk ikke komme inn på skolen i Svolvær der de fire søsknene gikk.

Tidligere leder i BUP Lofoten, Trygve Hildebrand, under overgrepssak i Vågan
Foto: John Inge Johansen / NRK

Det sa tidligere leder i Barne- og ungdomspykiatrisk tjeneste i Lofoten, Trygve Hildebrand, i retten i dag.

 

Stor saksbunke

Han fortalte at han på begynnelsen av 90-tallet bisto barnevernstjensten i Vågan kommune med ta tak i en mengde bekymringsmeldinger som ikke var blitt behandlet i kommunen.

I alt 75 forskjellige meldinger var ikke behandlet, og tilstanden i barnevernet mot slutten av 80-tallet og begynnelsen 90-tallet var ekstremt dårlig. Rapporter ble skrevet som ropte et klart varsko til politikere i kommunen, sa Hildebrand.

Stengte dører

Men på Svolvær barne- og ungdomsskole forteller Hildebrand at han kom til stengte dører og et lukket system.

- Vi har vårt eget system, vi har vår egen spesialpedagog som vi rådfører oss med og vi trenger ikke ekstern hjelp her på skolen, var meldingen som jeg ble møtt med, fortalte Hildebrand.

- Åpenbare tegn

Han mener at det er helt klart at skolen hadde kunnskaper om denne familien. Spesielt den yngste gutten som BUP var inne og bisto.

-Det var åpenbare tegn på forsømmelse og også klare tegn på en isolert familie. De hadde ingen lekekamerater, gikk i skitne klær og gjorde ikke lekser, sa Hildebrand.

De skolefaglige prestasjoner til yngstemannen var ikke til å måle, og det er klart at dette er tegn direkte fra læreboka til sosialarbeidere, fortsatte han. Hildebrand sa at det er åpenbart at skolen og lærerne måtte vite om, eller burde vite om forholdene i hjemmet.

Egne løsninger

- Jeg forela synspunktene for rektor, men ble overrasket over hvor enkle løsninger skolen hadde på guttens problemer. De hadde nærmest interne løsninger. Da jeg nevnte at jeg ville ha inn PP-tjenesten som ansvarlig og rådgivende instans, fikk jeg klar beskjed om at Svolvær skole hadde sin egen interne veiledningstjeneste.

Hildebrand mener at skolen hadde etablert sitt eget system utenom det offisielle systemet som skolevesenet i Norge på den tiden skulle forholde seg til.

Tidligere rektor Ole H. Bremnes forklarer seg nå for retten.