Hopp til innhold

- Skremmende at så mange tar livet sitt på sykehus

Synnøve Dalmo Tollåli mistet en av sine nærmeste i selvmord for ti år siden. Hennes 20 år gamle niese som tok livet av seg mens hun var innlagt på psykiatrisk sykehus. Nye tall viser at det stadig skjer selvmord i psykiatrien.

Synnøve Dalmo Tollåli

BLE HARDT RAMMET: Synnøve Dalmo Tollåli i Bodø mistet niesa Nina i selvmord for ti år siden. Hun greide å ta livet sitt mens hun var innlagt på psykiatrisk avdeling i Bodø. Det siste halvannet året har mer enn 21 psykiatriske pasienter i Nordland tatt livet sitt.

Foto: NRK/Privat

Det siste halvannet året har mer enn 20 psykiatriske pasienter i Nordland tatt livet sitt.

– Det er skremmende at så mange psykiatriske pasienter greier å ta sitt eget liv mens de er under behandling, sier Synnøve Dalmo Tollåli i Bodø.

Trodde det var trygt der

For ti år siden tok den 20 år gamle niesa livet sitt mens hun var hun var innlagt på psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset.

– Sorga har vært veldig, veldig tung å bære. Det ble også ei ekstra belastning at hun tok livet sitt da hun var inne til behandling. Et sted der vi trodde det var trygt å være.

Tragedie når det skjer

Tall fra Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset viser at åtte psykiatriske pasienter har tatt livet sitt så langt i år. Noen av dem gjorde det like etter at de ble utskrevet fra institusjon, andre inne på ei psykiatrisk avdeling.

I hele 2011 var det 13 mennesker under psykiatrisk behandling som valgte å avslutte livet sitt.

– Det er en tragedie når det skjer. Enkelte greier vi ikke å fange opp fordi de ikke forteller til noen om planene de har, sier klinikksjef ved Nordlandssykehuset, Stian Molvik.

Ved UNN har de ingen oversikt over selvmord i sitt område den siste tida. Dermed er det totale tallet for psykiatrien i Nordland høyere enn 21.

Vil granske selvmordene

Nesten halvparten av pasientene som legges inn på psykiatriske sykehus har selvmordstanker. Ifølge VG har det vært 841 selvmord i psykisk helsevern her i landet de siste ti årene.

I Nordlandssykehuset vil de nå bruke kvalitetsutvalget til å finne ut om noe kunne vært gjort for å forhindre tragediene:

– Vi vil nå gå gjennom hver enkelt at de ti selvmordene vi har hatt i år og i fjor. Foreløpig kan vi ikke se noen fellesstrekk, sier Molvik.

Noen kunne ha vært unngått

Odd Eidner

Odd Eidner

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

I foreninga LEVE, som representerer de etterlatte, mener de at noen av selvmordene kunne vært unngått.

– Ja, i noen tilfeller tror vi livet kunne ha vært berga. Kanskje ble de sendt ut for tidlig eller ikke fulgt godt nok opp. Vi må stadig forbedre rutinene. For det handler om livet, sier leder i LEVE Nordland, Odd Eidner.

Åpen om selvmordet

I Bodø blir Synnøve Dalmo Tollåli og familien aldri ferdig med tragedien som ramma dem i 2002.

– Vi var veldig glad for at hun ble innlagt, for da trodde vi jo at hun ble passet på. Og når hun da greier å ta livet sitt.... Det var som om all grunn forsvant under føttene våre, forteller hun.

Familien har valgt å være åpen om selvmordet som rammet dem for ti år siden. Ennå er savnet tungt å bære.

– Hun var som ei datter for meg. Fulgte opp de to småguttene våre. Nina var så livlig, glad og varm. Jeg var voldsomt glad i henne.

Sa at hun ville gjøre det

Synnøves niese hadde vært veldig klar på forhånd på at hun ønsket å avslutte livet sitt. Uansett hva tanta snakka med ho om greide Nina å dreie samtalen inn på selvmordstankene. Hun var innlagt flere ganger på psykiatrisk sykehus før den skjebnesvangre romjulsuka for ti år siden.

– I begynnelsen av jula forverret tilstanden hennes seg. Hun gjorde minst to forsøk på å ta livet sitt mens hun var innlagt. Natt til nyttårsaften klarte hun det. Vi hadde da vært mye i kontakt med sykehuset, særlig søsteren min. Vi ville ha skjerming av henne, det vil si at noen hele tida fotfølger henne.

Ansvarsgruppa ikke på jobb

Men det var juleferie og ikke alle av de faste folkene var på jobb.

Nordlandssykehuset, psykiatri
Foto: Øystein Nygård / NRK

– De sa at ei ansvarsgruppe måtte gjøre vedtak dersom hun skulle skjermes. Og den gruppa kunne ikke tre sammen før etter nyttårshelga. Så selv om jenta ble dårligere så kunne de ikke endre behandlingen. Da så hun sitt snitt og tok livet sitt.

Etter selvmordet gikk familien ut i pressen med kritikk av Nordlandssykehuset. Helsetilsynet ble koblet inn, men de fant ikke at sykehuset hadde gjort noen feil.

Må ikke skje igjen

– Vi vil ikke få Nina tilbake. Men det må ikke skje igjen, at de ikke kan iverksette ting fordi det er ferie, fordi det er mannskapsmangel. Når noen er dødssyk på ei barneavdeling så settes det jo inn ekstra personale.

Nordlandssykehuset lovte familien at de skulle se på rutinene etter Ninas selvmord. For dem er det vondt å høre at det skjer nye selvmord i psykiatrien skjer, igjen og igjen.

– Tallene sier jo at det fortsatt er ting som kan gjøres veldig mye bedre. Selv om kanskje de tingene vi påpekte rundt Ninas selvmord er blitt rettet på, så må det jo fortsatt være mange forbedringspunkter, sier Synnøve Dalmo Tollåli.