NRK Meny
Normal

- Nå er det grønt som gjelder

Til nå har det ikke vært lett å spore opp en robåt for en turist i Lofoten. Men det har Yngve Larsen gjort noe med.

Yngve Larsen har fraktet turister i flere tiår

NYE TIDER: Yngve Larsen har fraktet turister i flere tiår. Nå har han kjøpt en armada robåter.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

I sommer kjøpte han båtene i to størrelser, en for tre personer og en for to, og i disse dager legges siste hånd på de nybygde naustene nede i fjæra på Valberg i Lofoten.

Ny tilværelse

Der har 63-åringen funnet sin nye tilværelse, som pensjonist etter et yrkesliv i Svolvær med to jobber: En som lærer, en annen i reiselivsnæringen, i turistfrakt, særlig til Trollfjorden; en virksomhet han i lang tid drev med to båter.

Vil jobbe

- Hvorfor plutselig robåter?

-For det første fordi jeg pensjonerte meg. Og når man har vært så aktiv i yrkeslivet som jeg har vært, så kan man jo ikke bare slutte å jobbe. Nei, da dør mann. For det andre ser jeg behovet, sier Larsen.

HØR: Nordlandsk skjærgård. Reporter: Billy Jacobsen

-Det skjedde til stadighet at folk etter en trollfjordtur spurte meg om hva de kunne finne på etterpå; om det var mulig å leie seg en båt. Men det er det jo ikke. Enkelte rorbuanlegg har robåter til gjestene sine, men ellers er det så å si umulig og få leid seg en robåt i Lofoten.

Grønn turisme

Han ser samtidig en trend i retning mer grønn turisme.

-Vi trenger en motvekt til alt det motoriserte vi er så avhengige av. Dette er en slik motvekt.

Tror det slår an

Larsen tror folk vil finne frem til båtstøa hans på Valberg i Vestvågøy, når de bare vet om at tilbuet fins.

Meditasjon

-Jeg har hatt noen utlendinger her på ei slags prøveroing. Et av parene kom til land og fortalte at det hadde vært en opplevelse i meditasjon. Og det er ganske presist sagt, for du skal ikke ro langt fra land før du opplever stillheten, bare naturens egne lyder, sier robåtrederen, og skuer ut over skjærgården like utenfor støa.