NRK Meny

- Høyre-Frp en katastrofe i nord

Ifølge en ny meningsmåling er SV utradert både i Troms og Finnmark. Men nestleder Bård Vegard Solhjell som er i Svolvær i dag avviser at partiet har bommet fullstendig på strategien med nei til oje og gass som hovedsak.

Bård Vegard Solhjell og Geir Ketil Hansen

INNE I VARMEN: SVs toppkandidat Geir Ketil Hansen (t.h.) kan bli partiets eneste representant på Stortinget fra Nord-Norge til høsten. - Nå må det full mobiliserint til, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Oljemotstand er en vinner i Oslo og Bergen, men i Nord-Norge kan det se ut som at saken ikke engasjerer like mye. I en fersk meningsmåling for A-presseavisene i Nord-Norge peiser ja-partiene FrP og Ap på mens neipartiene sliter. Sp er til og med ute av Nordlandsbenken.

- Målingen viser mer enn noen gang er at alle som er opptatt av kampen mot olje og gass i Lofoten og Vesterålen må mobilisere og stemme på SV. Befolkninga i Nord-Norge er delt i denne saken, og risikerer altså å sende bare rerpesentanter som er for oljeutvinning til Oslo. Skjer det, vil ikke hele befolkninga være representert på Stortinget, sier kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell, som er på valgkampbesøk i Svolvær i dag.

Alternativene

Ifølge målingen slåss SV mot Ap og Frp om ett mandat i alle tre fylkene.

- Vi er nær i Finnmark og Tromsø, mens vi er inne i Nordland, sier Solhjell og avviser at partiet ikke har vært flink nok til å peke på alternativer til olja i landsdelen.

- Jeg skal møte representanter for reilselivsnæringa mens jeg er her i Lofoten og det er et alternativ. SV er et kunnskapsparti som legger vekt på forskning og utvikling og ser store muligheter for landsdelen innenfor nordområdesatsinga, sier Solhjell.

Les også: Ap er størst i Nordland

- En katastrofe

SV-nestlederen er ikke i tvil om hva en borgerlig regjering vil betyr for Nord-Norge.

- En katastrofe. Det første velgerne må ta stilling til er om de fortsatt vil ha en rød-grønn regjering eller om de vil ha Høyre-Frp. For Nord-Norge vil det være en katastrofe dersom Høyre-Frp med sine kuttplaner for kommunene og sin dårlige distriktspolitikk kommer til makta, sier han.

Dette avviser stortigsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre.

- Jeg vet ikke om fremgangen til Høyre skyldes at vi er tydelige i spørsmålet om olje, men jeg tror vi får betalt for at vi er tydelige på å fortelle hva vi går inn for.

- Velgerne i Nordland er interessert i at etterkommerne skal slippe å flytte sørover til byregionene, sier Kristiansen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.