NRK Meny
Normal

- Høyre-Frp en katastrofe i nord

Ifølge en ny meningsmåling er SV utradert både i Troms og Finnmark. Men nestleder Bård Vegard Solhjell som er i Svolvær i dag avviser at partiet har bommet fullstendig på strategien med nei til oje og gass som hovedsak.

Bård Vegard Solhjell og Geir Ketil Hansen

INNE I VARMEN: SVs toppkandidat Geir Ketil Hansen (t.h.) kan bli partiets eneste representant på Stortinget fra Nord-Norge til høsten. - Nå må det full mobiliserint til, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Oljemotstand er en vinner i Oslo og Bergen, men i Nord-Norge kan det se ut som at saken ikke engasjerer like mye. I en fersk meningsmåling for A-presseavisene i Nord-Norge peiser ja-partiene FrP og Ap på mens neipartiene sliter. Sp er til og med ute av Nordlandsbenken.

- Målingen viser mer enn noen gang er at alle som er opptatt av kampen mot olje og gass i Lofoten og Vesterålen må mobilisere og stemme på SV. Befolkninga i Nord-Norge er delt i denne saken, og risikerer altså å sende bare rerpesentanter som er for oljeutvinning til Oslo. Skjer det, vil ikke hele befolkninga være representert på Stortinget, sier kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell, som er på valgkampbesøk i Svolvær i dag.

Alternativene

Ifølge målingen slåss SV mot Ap og Frp om ett mandat i alle tre fylkene.

- Vi er nær i Finnmark og Tromsø, mens vi er inne i Nordland, sier Solhjell og avviser at partiet ikke har vært flink nok til å peke på alternativer til olja i landsdelen.

- Jeg skal møte representanter for reilselivsnæringa mens jeg er her i Lofoten og det er et alternativ. SV er et kunnskapsparti som legger vekt på forskning og utvikling og ser store muligheter for landsdelen innenfor nordområdesatsinga, sier Solhjell.

Les også: Ap er størst i Nordland

- En katastrofe

SV-nestlederen er ikke i tvil om hva en borgerlig regjering vil betyr for Nord-Norge.

- En katastrofe. Det første velgerne må ta stilling til er om de fortsatt vil ha en rød-grønn regjering eller om de vil ha Høyre-Frp. For Nord-Norge vil det være en katastrofe dersom Høyre-Frp med sine kuttplaner for kommunene og sin dårlige distriktspolitikk kommer til makta, sier han.

Dette avviser stortigsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre.

- Jeg vet ikke om fremgangen til Høyre skyldes at vi er tydelige i spørsmålet om olje, men jeg tror vi får betalt for at vi er tydelige på å fortelle hva vi går inn for.

- Velgerne i Nordland er interessert i at etterkommerne skal slippe å flytte sørover til byregionene, sier Kristiansen til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.