Hopp til innhold

- Forlik ville aldri skjedd i Norge

- Et forlik mens en straffesak pågår, kunne aldri skjedd i Norge. Det sier bistandsadvokat Harald Stabell til den nå drapsdømte lofotmannen i Spania.

Rettslokalet i Elche
Foto: Jens Kyed / NRK

- I Norge skjer dette normalt i forkant av rettsaken, sier advokat Harald Stabell.

Forvaring

Sent onsdag kveld ble det inngått et forlik i straffesaken, som innebærer at 23-åringen er dømt til seks års psykiatrisk forvaring. Dommen må han må trolig sone i Spania.

Riktig

Mannens bistandsadvokat Harald Stabell kjenner ikke til at noe slikt har skjedd i Norge. Likevel mener han at et forlik var riktig avgjørelse.

- Hvis forsvareren i Spania vurderte bevisene mot lofotværingen som så gode at han uansett ville blitt dømt, er et forlik en riktig løsning etter min mening, sier Stabell.

Hevder sin uskyld

Den nå drapsdømte lofotværingen hevder fortsatt at han er uskyldig, selv om han onsdag kveld godtok et forlik i straffesaken mot seg.
Han risikerte 18 års fengsel for å ha drept en nordmann i Spania i 2004, men forliket innebærer at han skal sone seks år i psykiatrisk forvaring. Han får fratrekk for de snart to og et halvt år han allerede har sittet i varetekt.

Mulig soning i Norge

Både foreldrene og bistandsadvokat Harald Stabell vil nå prøve å få mannen til Norge for soning, og Stabell mener det skal være mulig.

Han har ikke vært tilstedet under rettsaken, fordi det aldri i realiteten blir gitt fri rettshjelp når en nordmann står tiltalt i en straffesak i utlandet,