NRK Meny
Normal

- For mange turistbusser i Lofoten

Sjefen for Lofoten Nature undres på om det er ønskelig med alle turistbussene.

Turistar i Geiranger
Foto: NRK / NRK

-Vi opplever en volumturisme som jeg undres på om vi egentlig vil ha, sier John Stenersen.

Han er naturfotograf, fugleekspert og lærer, men også leder for Lofoten Nature, og engasjert i reiselivet i Henningsvær, der han bor nede på bryggekanten midt i værret sammen med familien.

John Stenersen

Natur og kultur: John Stenersen mener Lofoten kan bli bedre til å spille på natur og kultur.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Haste-turisme

Med ”volumturisme” sikter han til alle de fullastede bussene, som er svært synlige i Lofoten gjennom den hektiske sommeren, og som for en stor del er på snarbesøk, kanskje et døgn, før de haster videre.

HØR: Lofoten på billigsalg?

-Dette er et slags ferdigprutet opplegg, der gjestene bruker heller lite av de lokale tilbudene som fins, sier Stenersen,

Han mener mengden busser kan utgjøre en slitasje på turismen i Lofoten, med tanke på hvordan dette oppleves for andre turister, med tanke på plassen de tar, og på måten de er synlige.

Natur og kultur

Stenersen mener det er et paradoks at mange lokale aktører sliter med å drive lønnsomt med naturopplevelser, til tross for at det nettopp er natur som er grunnen til at folk kommer til Lofoten.

-Samtidig er det en gryende interesse i Europa for en mer langsom ferieform, som tar utgangspunkt i opplevelser både innen natur og kultur, og dette er et marked som passer Lofoten perfekt, og som også på sikt vil kaste mye mer av seg.

-Bedre for alle

-Jeg mener ikke at vi dermed at vi skal bli grådige og ha økt pengefokus. Men faktum er at vi kan få opp kvaliteten både for de besøkende og fastboende, samtidig med økt lønnsomhet for flere aktører, sier Stenersen.

-Men da må vi ikke næringen ødelegge for seg selv med å etablere seg som et område for hektisk masseturisme, sier Stenersen.