Hopp til innhold

- Folk løp rundt i panikk

Mandag er det 30 år siden Rognan brant ned. Se den unike filmen fra katastrofebrannen som la det meste av sentrum i ruiner.

30 år siden siden Rognan brant

Brannvesenet på Rognan fikk forsterkninger fra Fauske, Sørfold og Bodø. Men bygningene sto ikke til å redde.

Foto: Nils Ramskjell

NETT-TV: 30 år siden Rognan-brannen Filmet av Nils Ramskjell.

Frode Monssen fra Rognan husker det som om det var i går. Panikkslagne mennesker som løp rundt i gatene mens bygningene rundt dem sto i full fyr.

- Heldigvis gikk ingen liv tapt, men det var svært dramatisk, forteller han. Selv ble han oppringt av sin mor like etter at Dagsrevyen var slutt fredag 5. januar 1979.

30 år siden siden Rognan brant

JULEGATE: Juledekorasjonene hang fortsatt oppe i handlegata da brannen brøt ut.

Foto: Nils Ramskjell

- Da var det bare å hive seg rundt. Vi som kom til hjalp forretningseierne å berge det som berges kunne. Tilsammen gikk 21 butikker tapt i brannen, forteller han.

Dag Pettersen, brannhelt fra Rognan

Dag Pettersen, brannhelt fra Rognan.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

En annen som aldri glemmer januardagen for 30 år siden er Dag Pettersen. Det var han som oppdaget at strorbrannen var i gang.

NETT-TV: Møt en av brann-heltene

Eksplosjon

"Tre timer etter at brannen startet var to kvartaler, eller 16 hus, blitt flammenes rov. Ilden spredte seg svært raskt, og folk kunne lite gjøre for å redde noe ut av bygningene som i løpet av få minutter var helt overtente", skriver Liv Krane i Saltdalsboka fra 1999.

To familier bodde i sentrum i 1979. De hadde fire barn, den yngste bare tre uker gammel. Alle fikk berget seg ut, men mistet alt de eide.

Frosne brannslanger

30 år siden siden Rognan brant

DAGEN DERPÅ: Bare bryggene og et murhus ble berget fra flammenes rov.

Foto: Nils Ramskjell

- Bare to dager før Rognanbrannen hadde det vært brann i et bolighus i sentrum. Sprengkulden gjorde at slangene på brannbilen frøs til is. Da storbrannen brøt ut, lå slangene fortsatt til tining på fyrrommet på brannstasjonen. Bare halvparten av slangene kunne brukes, og vi fikk assistanse fra Fauske og Sørfold. Fra Bodø deltok et helikopter i slokkingsarbeidet, forteller Monssen.

Men det hjalp lite. Flammene sto høyt til værs fra de knusktørre trebygningene, og varmeutviklingen var voldsom. Det var klarvær og 18 kuldegrader på Rognan denne kvelden. Spørckheimen gjestgiveri holdt åpen hele brannatten. Brannmannskapene fikk komme inn å varme seg og betjeningen serverte kaffe og mat.

- De eneste bygningene som ble reddet var en murbygning og bryggene, forteller Monssen.

Brannen fikk stor oppmerksomhet i riksmedia. Frode Monssen har tatt vare reportasjer både fra bildebladet Nå og ukebladet Allers, som begge dekket storbrannen.

Statlig støtte

Monssen husker også godt tida etter storbrannen.

- Bare et fåtall av de forretningsdrivende var fullverdiforsikret, og staten måtte trø til under oppbyggingen. Det oppsto også diskusjoner om hvordan det nye sentrum skulle se ut, minnes Monssen.

"Bombeherjet by"

30 år siden siden Rognan brant

DAGEN DERPÅ: Det var et sørgelig syn som møtte folk dagen derpå.

Foto: Nils Ramskjell

Nordlandsposten skrev 8 januar: Rognan sentrum ser ut som en bombeherjet by. Loddpipene griner mot himmelen og ellers er det bare en rykende ruin av murstein og metallskrot. Hva som vil skje med dette området er uvisst. Rognan sentrum vil nok bli bygd opp igjen, men i hvilken form er vanskelig å si. Først nå, dagen etter, begynner det å gå opp for folk hva de har mistet. Ikke bare mange forretninger og store materielle verdier, men med denne brannen mistet også Rognan sitt særpreg".

Hva som forårsaket storbrannen er et mysterium den dag i dag. Mange teorier florerte, men ingen ble noen gang bekreftet.

Minnemarkering

30 år siden siden Rognan brant

Flammene sto høyt til værs fra de knusktørre trebygningene og varmeutviklingen var voldsom.

Foto: Nils Ramskjell

Monssen skal være med på 30-årsmarkeringen mandag. Da er saltdalingene invitert til filmframvisning, fotoutstilling samt flere foredrag om brannen som la hele trehusbebyggelsen i Rognan i ruiner.

- Nils Ramskjell filmet brannen og den skal vises i sin helhet. Folk får også anledning til å se å en film fra Rognan før brannen. På fotoutstillinga blir det vist 64 bilder i tillegg til flere avisoppslag om brannen. Salten Brann kommer for å demonstrere brannvern. Jan Dagfinn Monssen skal holde foredrag om Rognan fra 1800-tallet og fram til i dag, mens Terje Thorkildsen, som var ordfører under oppbyggingen etter brannen skal snakke om dette arbeidet, forteller Monssen.

Samtlige skoleklasser i Saltdal er invitert til markeringen og det er ikke tilfeldig.

- Brannen er endel av vår felles historie. Rognan opplevde to storbranner i det forrige århundre. Først i 1914 og så på nytt i 1979. Det kan skje igjen og det er viktig at nye generasjoner har et bevisst forhold til dette, mener Monssen.