NRK Meny
Normal

- Får ikke et øre fra oss

- Kommunene kommer ikke til å betale de 170 millionene Citibank krever, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik.

Kjell Idar juvik, ordfører Hemnes

BETALER IKKE: - Vi står fortsatt på kravet vårt, og kommer ikke til betale banken, sier Juvik.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Vi står fortsatt på kravet vårt. Vi skal ut av dette uten tap, og kommer ikke til betale banken, sier Juvik til NRK.

På Terra-gruppens pressekonferanse tidligere i dag opplyste styreformannen  Gabriel Block Watne at Terra ikke har penger til de kriserammede kraftkommunene i Nordland.

Citibank kommer trolig til å tvangsselge de fire kommunenes posisjoner i det amerikanske verdipapirmarkedet dersom de ikke kommunene greier å legge 170 millioner kroner på bordet i løpet av dagen.

Det betyr i så fall at de vil tape minst 350 millioner kroner.

Ikke skremt

Dette skremmer ikke Hemnes-ordføreren. Bak Terra Securities står en rekke små og noen store sparebanker som nå må på banen.

- Vi stiller eierne til ansvar og håper og tror de vil ta dette ansvaret. De har fortsatt et godt rykte å ta vare på, som vil bli ødelagt dersom de ikke rydder opp, sier Juvik.

Han er ikke overrasket over at Terra nå kaster inn håndkleet.

Nordlandskommunene var forberedt på at Terra Securities kunne melde oppbud.

- Det har vi vært forberedt på. Jeg frykter ikke at dette forverrer vår situasjon overfor Terra-systemet, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik.

Gir oss rett

Når Kredittilsynet trekker tilbake konsesjonen, tar Juvik dette til inntekt for at kommunene har hatt rett i sin argumentasjon mot Terra.

- Dette er det positive, at vi får rett i våre påstander mot Terra Securities. Kredittilsynets beslutning viser at de har gått ut over alle fullmakter. Når Terra kunne gå ut med det siste tilbudet om å dekke deler av vårt tap, må også dette ha vært klarert videre i systemet, hevder Juvik, som sier at kommunene ikke har gitt noe skriftlig svar til Terra på det siste finansieringstilbudet.

Kommunene har i dag diskutert situasjonen med sine rådgivere i et nytt telefonmøte.

- Det er selvsagt en rekke ting som er uavklart. Det er ikke vi som har veltet Terra. Det klarte de godt selv, sier Juvik.

Må stille seg i køen

Situasjonen kommunene nå har havnet i er ekstrem, og savner sidestykke i historien, ifølge førsteamanunesis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø. Terra Securities har hatt en forsikring til dekning av tap som følge av såkalt operasjonell risiko, som for eksempel feil utført av ansatte. Denne forsikringen gir en maksimal dekning på 50 millioner kroner.

Dermed er det neppe mye å hente for de kriserammede kommunene.

- Nei, nå må de stille seg i kø sammen med andre kreditorer. Så kommer det an på hvordan bostyret behandler dette og hvordan eierne opptrer framover, sier Bullvåg.