Hopp til innhold

- Åpner for Lofoten og Vesterålen

- Lofoten og Vesterålen kan umulig bli vernet for oljeutvinning i fremtiden, mener informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening.

Sigbjørn Aanes

- Folket har stemt for et ja til oljeutbygging. Valgresultatet betyr at folk ikke vil ha varig vern, mener Sigbjørn Aanes.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Årsaken er den kraftige tilbakegangen som SV og Venstre har i årets valg, både i Nordland og på landsbasis.

- Folket har stemt for et ja til oljeutbygging. Valgresultatet betyr at folk ikke vil ha varig vern, mener Aanes.

Likevel vil ikke Aanes innkassere noen seier i oljekampen.

- Jeg mener vi har kommet et steg videre. Denne saken skal opp i flere storting. Det kommer helt sikkert til å bli en viktig sak i neste stortingsvalg.

Konsekvensutredning - nå

Valgresultatet viser at de tradisjonelt oljevennlige partiene - Arbeiderpartiet, Høyre og Frp, får 75 prosent av stemmene i Nordland.

- Nei-partiene har gått tilbake både i Lofoten og Vesterålen, resten av Nordland og på nasjonalt plan. De partiene som er positive samt Arbeiderpartiet går klart fram lokalt, regionalt og nasjonalt. Dette betyr at vi må komme videre med en konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Aanes.

- Vernealternativet er dødt

- Valgresultatet viser at vernealternativet er dødt. Flere meningsmålinger viser at befolkningen i regionen vil ikke ha varig vern, sier Aanes.

Likevel ser han ikke for seg at valgresultatet vil sette fart i utbygginga.

- Nei, dette vil ta tid uansett. Dette er store politiske og teknologiske prosesser. Vi snakker ikke om produksjon før i 2025-2030, sier Aanes, som gjør seg sine tanker om det dårlige valgresultatet til SV.

Video nsps_upload_2009_9_15_10_53_52_1660.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Oljeverndebatten er død

Kristin-besøk hjalp lite

Kristin Halvorsen i Lofoten

Senest søndag før valgdagen, var SV-leder Kristin Halvorsen i Lofoten. Det hjalp lite.

Foto: John Inge Johansen / NRK

- SV har vært i Lofoten med flere statsråder i valgkampen. Kristin Halvorsen kalte dette et oljevalg. Hun ba om velgetrnes støtte for å kjempe denne saken i regjeringen, men det fikk hun ikke - heller ikke i Lofoten.

Nå skal oljeforkjemperne brette opp ermene og jobbe videre.

- Vi regner med at Stoltenberg og de andre regjeringspartnerne vil lytte til folket og dermed går inn for en konsekvensutredning i 2010.

Natur og Ungdom provosert

Ingeborg Gjærum som er leder i Natur og Ungdom synes Oljeindustriens Landsforening tolker velgerne vel langt når de hevder at valgresultatet er et ja til oljeboring.

- Dette ble verken et oljevalg eller et miljøvalg. I den siste uka i valgkampen ble det klart at dette ville bli et valg om de to regjeringskonstellasjonene. Derfor blir litt spesielt når OLF begir seg ut på valganalyse - dette dreier seg om lobbyvirksomhet fra oljeindustrien, sier Gjærum.

Hun reagerer også på at Aanes sier at ja-partiene vant valget.

- Arbeiderpartiet har ennå ikke ebstemt seg, sier hun.