Taliban angriper Malalas far etter fredsprisen

Pakistansk Taliban angriper fredsprisvinner Malala Yousafzai og særlig hennes far Ziauddin i den første uttalelsen etter onsdagens prisutdeling.

Malalas familie

Ziauddin Yousufzai, faren til fredsprisvinner Malala Yousafzai, sammen med resten av hennes familie under prisutdelingen i Oslo rådhus onsdag.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Feiring av Malala i Mingora.

I Swatdalen, der Malala kommer fra, startet de fleste skolene onsdag med en bønn for fredsprisvinneren.

Foto: A Majeed / Afp

Hun er en «soldat mot det islamske samfunn» som har vunnet prisen for å« promotere vestlig kultur, ikke utdanning».

Det sier Muhammad Umar Khorasani, talsmann for den største gruppen av pakistansk Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), til nyhetsbyrået AFP.

Tehreek-e-Taliban Pakistan ledes av Mullah Fazlullah, mannen som er regnet for å ha gitt ordre om angrepet på Malala da hun ble skutt i 2012.

Angriper særlig faren

I det som er den første uttalelsen fra Taliban etter onsdagens prisutdeling, er det særlig Malalas far, Ziauddin Yousafzai, som får gjennomgå.

– Malalas far Ziauddin har inngått en avtale med vestlige makter om å ødelegge pashtunsk kultur og Pakistan, sier talsmann Khorasani.

Pashtunerne er den dominerende etniske gruppen i det nordvestre Pakistan, områder der Malalas familie kommer fra og der de bodde før hun ble angrepet for to år siden.

– Faren bruker Malala som en soldat mot det islamske samfunnet og islams lære, sier talsmannen.

Rektor på skole

Ziauddin Yousafzai var selv leder for en gruppe skoler i Pakistan før datteren ble skutt.

Han var en forkjemper for alles rett til utdanning og oppmuntret Malala da hun som 11-åring begynte å skrive en anonym blogg om for BBC om livet under Taliban.

Ziauddin Yousafzai er nå spesialrådgiver for FN for utdanning.

Se Malalas nobelforedrag

Jeg hadde to valg: Være stille og bli drept, eller snakke og bli drept. Jeg valgte det siste, sier Malala om tiden da Taliban tok over kontrollen i Swat-dalen der hun vokste opp.