Hopp til innhold

Tause om sikkerhetstabben under nobelseremonien

Ingen av dem som stod for sikkerheten under nobelseremonien, vil foreløpig si hvem som hadde ansvar for hvor livvaktene skulle stå under seremonien i Oslo rådhus.

Tok seg opp til podiet

Den meksikanske mannen ble tatt hånd om av sikkerhetsvakter etter omtrent elleve sekunder.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge TV-bildene fra nobelsendingen fra Oslo rådhus gikk det omtrent elleve sekunder før livvaktene grep inn da en meksikansk mann forstyrret fredsprisutdelingen i går ettermiddag.

Aksjonisten tok seg helt fram til podiet idet fredsprisvinnerne fikk overrakt nobelmedaljene og -diplomene. Han henvendte seg til Malala Yousafzai med en oppfordring om ikke å glemme Mexico.

Det er vanlig er at sikkerhetsvakter er oppstilt ved langsidene til gjestene og ikke er veldig nært på podiet der prisvinnerne og medlemmene i Nobelkomiteen er plassert. Kun ved enkelte seremonier har livvakter vært i umiddelbar nærhet.

Bakgrunn: Meksikaneren bøtelagt med 15.000 kroner

– ikke vi som bestemmer

NRKs prosjektleder for nobelseremonien Stian Malme sier at de som står for TV-sendingen i rådhuset ikke har muligheten til å påvirke hvordan sikkerheten skal være.

– Vi som produserer denne sendingen for publikum, har ikke så lyst til å vise at Rådhuset er en festning under utdelingen, men vi forholder oss til det sikkerhetsnivået som er bestemt til enhver tid. Vi har et godt samarbeid med politiet, sier Stian Malme.

– Vi prøver å unngå å vise vaktholdet under sending. Vårt hovedfokus er å formidle det fredsprisvinnerne sier, til seerne, forteller Malme.

Sikkerhetsbruddet er symptomatisk for Norge, sier Frps Jan Arild Ellingsen

KRITISK: Frps Jan Arild Ellingsen er svært kritisk til at en ukjent person kunne komme helt opp til Malala under fredsprisseremonien i går. Se video fra Dagsnytt 18 torsdag.

Skal lage rapport

Både politiet, PST og Oslo rådhus har samarbeidet om sikkerheten rundt fredsprisutdelingen i Oslo Rådhus. Men hvem som bestemmer hvor sikkerhetsvaktene ifra PST skal stå under seremonien, er det ikke mange som vil svare på i dag.

– Vi ettergår alle sider av hendelsen i går og lager en rapport som vi sender til Politidirektoratet så fort den ferdig, sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt Martine Laeng til NRK.

– Hvem er det som bestemmer posisjonene til sikkerhetsmannskapet i salen?

– Det har vi ikke mulighet til å kommentere nærmere, det må vi eventuelt komme tilbake til senere. Vi har allerede påtatt oss ansvaret for det som skjedde i går, sier Laeng.

PST ønsker heller ikke å kommentere denne saken og henviser til politiets rapport som vil å evaluere sikkerheten i Rådhuset under utdelingen av prisen.

Rådhuset vil ikke svare

Heller ikke sikkerhetssjefen på rådhuset vil kommentere hvem som bestemmer hvor sikkerhetsvaktene skal stå.

– Vi ønsker ikke å gå inn på hvordan vi jobber og hvilke metoder vi bruker av sikkerhetsmessige årsaker, sier sikkerhetssjefen for Oslo rådhus, Arne Kvanvig.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

JAGLAND KOM FØRST: Nobelkomiteeleder Thorbjørn Jagland var den første som forsøkte å stanse mannen. Først etter noen sekunder var livvaktene fremme ved prisvinnerne.

Journalister har ulik oppfatning

NRKs journalister, som var til stede under nobelutdelingen, har ulike meninger om hvordan de opplevde sikkerheten rundt arrangementet.

– Sikkerhetskontrollen inn til Oslo rådhus var ikke spesielt streng. Vi ble bedt om å holde pressekort og ID klart før vi gikk inn. Men det var ingen som sjekket nummeret på det spesielle pressekortet opp mot noen lister eller opp mot min legitimasjon, forteller journalist Kristian Aanensen.

Selv om han måtte passere en metalldetektor og kroppsvisitert, ble han ikke fulgt til galleriet, der pressen oppholdt seg.

– Jeg måtte vente i kø i en time for å komme inn på Rådhuset og opplevde at det var streng sikkerhet rundt arrangementet. Det var sjeldent jeg ble overlatt til meg selv, heller tvert imot. Det virket som om de som stod bak sikkerheten hadde dedikerte oppgaver, sier journalist i NRK Gunn Evy Auestad.