Hopp til innhold

Professor ble nektet å dra til Norge

En kinesisk professor som skulle til Oslo på delegasjonsreise, ble stanset av kinesisk politi på flyplassen og nektet utreise til Norge.

Støttedemonstrasjon for Liu Xiaobo

Kinesiske myndigheter reagerer fortsatt i forhold til Norge, etter kunngjøringen av at årets fredspris går til Liu Xiaobo.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Professoren var deltaker i en større kinesisk delegasjon som skulle til Norge for å studere den nordiske velferdsmodellen.

Like før han skulle gå om bord i flyet til Europa på lørdag, ble universitetsprofessoren stanset av politiet på flyplassen. De gav beskjed om at han ikke lov til å reise til Norge.

Professorens støttespillere har innstendig bedt om at NRK ikke navngir ham, av frykt for ytterligere reaksjoner.

Professoren, som underviser ved et universitet i det sørlige Kina, var en av 16 delegasjonsdeltakere som skulle på et lenge planlagt besøk i Norge. Deltakerne var universitetsansatte, offentlig ansatte og journalister fra ulike deler av Kina.

Av de 16 har bare 6 kommet fram.

De andre har meldt avbud eller har blitt frarådet eller hindret i å reise til Norge.

Flere og flere kontakter mellom Kina og Norge blir nå avlyst eller hindret - i kjølvannet av Nobels fredspris til den opposisjonelle Liu Xiaobo, som sitter fengslet med en dom på 11 år for å ha tatt initiativet til et manifest for frihet og demokrati i Kina.

Norske myndigheter, både den norske ambassaden i Beijing og Utenriksdepartementet, bekrefter at de er kjent med at delegasjonsdeltakerne er blitt hindret i å reise til Norge.

Men de har ingen kommentar utover at de kjenner til saken.

Vil ha unnskyldning

Også den myndighetskontrollerte pressen i Kina kritiserer nå tildelingen i kraftige ordelag.

Avisen Global Times krevet i dag på lederplass en unnskyldning fra Nobelkomitéen. Denne komitéen kan ikke tro at den vet bedre enn 1,3 milliarder kinesere, konkluderte artikkelen.

Men samme avis gjenga også en meningsmåling hvor ikke alle kinesere, men 60 prosent, ville ha en unnskyldning. Samtidig opplyste man at hele 75 prosent av de spurte ikke hadde noen anelse om hvem som hadde fått årets fredspris.