Hopp til innhold

Nobeldagen i gang - 21 år forsinket

Aung San Suu Kyi signerte i morges Nobelinstiuttets gjestebok, 21 år på overtid.

Aung San Suu Kyi signerer gjestebok

Aung San Suu Kyi signerer gjesteboken på Nobelinsituttet foran Nobelkomiteens medlemmer Thorbjørn Jagland, Berit Reiss Andersen, Kaci Kullmann Five, Inger Marie Ytterhorn og Gunnar Stålsett.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Dagen startet med besøk på Nobelinstituttet, hvor hun ble mottatt av Nobelkomiteen og Nobelinsituttets leder Geir Lundestad for å signere gjesteboken slik alle nobelprisvinnere tradisjonelt gjør, og for å bli vist fotogalleriet med de samme vinnerne.

Bildet av henne selv har hengt på veggen siden 1991, da hennes avdøde ektemann Michael Aris og sønnene var i Oslo i hennes sted.

Lørdag formiddag var fredsprisvinner Aung San Suu Kyi på Nobelinstituttet for å signere protokollen og møte medlemmene av Nobelkomiteen.

Video: Aung San Suu Kyi på Nobelinstituttet

Noen timer senere skal Aung San Suu Kyi holde sitt etterlengtede Nobelforedrag, hvor det blir en forkortet seremoni, gitt at den berømte medaljen, diplomet og sjekken ble overlevert i 1991.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aung San Suu Kyi i audiens på Slottet

Aung San Suu Kyi møtte kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon i Fugleværelset.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Stramt program

Aung San Suu Kyi sa i sin tale under festmiddagen på Akershus slott at det å komme tilbake til Europa, to tiår etter at hun forlot kontinentet, er som å komme til et annet kosmos med himmelvid forskjell i tempo enn hva hun har vært vant til i sin isolasjon i huset sitt i Rangoon.

Det tempoet er ikke mindre på lørdag.

Aung San Suu Kyi og Kjell Magne Bondevik

Aung San Suu Kyi og Kjell Magne Bondevik på Oslosenteret.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

For programmet inkluderer audiens på Slottet, intervju med internasjonale fjernsynskanaler og besøk på Oslosenteret – hvor det er møte med Burma-miljøet i Norge, inkludert eksilburmesere.

Aung San Suu Kyi møtte også kongeparet under festmiddagen, hvor kongen og statsministeren var hennes bordkavalerer.

Til Slottet kom hun uten følge av sønnen Kim Aris, som er tilbake i Oslo for å følge sin mor og Nobelfordraget hun endelig skal holde, 21 år etter han var her som 14-åring og bildene av ham gikk rett inn i seerens og tilskuerens hjerter.

På ettermiddagen venter det store folkemøtet på Rådhusplassen, hvor hun selv skal tale samt en omvisning på Nobels Fredssenter hvor billedutstillingen «Mother democracy» åpner. Som siste post blir det middag på Grand Hotel med Nobelkomiteen.