Hopp til innhold

Jagland: – Et opplagt valg i år

Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland tror Nobels fredspris 2010 vil skape debatt, men på en litt annen måte enn fjorårets pris.

Video Jagland om Nobelprisen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland, snakker om Nobelprisen.

Jagland annonserer prisen klokken 11.00 i dag. Han har uttalt at årets prisvinner er et opplagt valg.

– Jeg vet ikke om det er opplagt for alle, men for meg kom dette ganske fort inn i bildet, av spesielle grunner som jeg skal komme inn på senere i dag, sier Jagland til NRK.

– Jeg tror ikke det har vært noe vanskelig valg for komiteen, og den er helt enstemmig, sier komitélederen.

LES OGSÅ: Jagland lover ny Nobel-overraskelse
LES OGSÅ: Rekordnominering til fredsprisen

Han forklarer at Nobelkomiteen tidligere har gitt prisen både med formål om å påvirke, og til noen som har «gjort seg fortjent til den».

– Den har gått til folk som har kjempet for noe gjennom veldig lang tid, en honnør til det man har gjort. Den har også gått til å fremskynde eller støtte opp under viktige prosesser som er i gang eller i emning.

LES OGSÅ: Dette er favorittene til Nobels fredspris 2010

Obama-kontroversen

President Obama takker for Fredsprisen

Tildelingen av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama skapte mediestorm i fjor.

Foto: NRK

Fjorårets pris til Barack Obama hører til sistnevnte kategori. Tildelingen skapte mediestorm. Enkelte mente det var uhørt å gi prisen til en amerikansk president som hadde sittet i kort tid, og at den bygget på lite annet enn gode intensjoner.

LES OGSÅ: – Obama fortjener ikke fredsprisen
LES OGSÅ: – Tviler på at jeg fortjener prisen

– Han fikk først og fremst prisen fordi han sa seg villig til å drøfte våpenskjoldet over Europa med russerne, forklarer Jagland.

Han sier at Obamas beslutning var en forutsetning for at man skulle starte forhandlinger om de strategiske atomvåpnene, noe president George W. Bush ikke hadde vært villig til.

– Nå har vi en full avtale om ganske store reduksjoner i de kjernefysiske våpenarsenalene. Det i seg selv er mer enn nok til å få fredsprisen, fastslår komitélederen.

LES OGSÅ: Verden tatt på sengen
LES OGSÅ: Lundestad svarer Nobel-kritikerne

– Debatt på en annen måte

Desmond Tutu

Jagland påpeker at tidligere prisvinnere ofte har stått i spissen for noe og utkjempet kamper. Ett eksempel er nå pensjonerte erkebiskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

– Jeg tror også årets pris vil skape debatt, men det blir kanskje på en annen måte og debatten kommer fra andre kretser, sier Jagland.

Han mener ikke at det er viktig å være kontroversiell i seg selv, men at en fredspris ofte vil bli kontroversiell uansett.

– Det å skape fred er kontroversielt og vanskelig, og det er mange forskjellige syn på hvordan det skal gjøres, sier Jagland.

LES: Alt om Nobels fredspris 2010

Han påpeker at tidligere prisvinnere ofte har stått i spissen for noe og utkjempet kamper, og viser som eksempel til prisvinnere som kjempet mot Apartheid i Sør-Afrika.

– Fredsprisen skal gå til kjempende mennesker, fastslår Jagland.

SE BILDEGALLERI: Tidligere vinnere av Nobels fredspris

(Saken fortsetter under videoen)

Knut Magnus Berge

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRK-journalist Knut Magnus Berge holder kinesiske opposisjonelle som favoritter til årets fredspris.

Enstemmig komité

Jagland avviser at det er noe skifte for Nobelkomiteen, og sier at de fem medlemmene blir enige om en kandidat.

– Det viktige prinsippet for meg har vært å sørge for at Nobelkomiteen er uavhengig. Ikke bare av norske myndigheter, men også av den norske politiske mentaliteten, sier komitélederen.

–Vi skal se på hva som skaper fred i verden, og ikke se hen til en norsk debatt som noen ganger kan være ganske på siden av det som er det internasjonale perspektivet, mener han.

Ta Nobels fredspris-quizen

Jagland sier hele verdenspressen i flere uker har forsøkt å få ut hvem komiteen har valgt, men at medlemmene ikke en gang kan si noe til sin egen familie.

Alfred Nobel ønsket at forhandlingene i komiteen skulle skje helt fortrolig, og at det ikke skulle skje noen offentliggjøring før på det tidspunktet han fastsatte.

Video Lundestad om nobelprisen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad forteller om tidligere fredspris-utdelinger.

Harpviken: Tre favoritter

Kristian Berg Harpviken, direktør for fredsforskningsinstiuttet PRIO, har i år tippet på tre kandidater.

– Jeg har den afghanske menneskrettighetsaktivisten Sima Samar på topp, sier Harpviken til NRK.

LES OGSÅ: Harpviken tror på afghanske Sima Samar

Sima Samar

Den afghanske menneskrettighetsaktivisten Sima Samar er PRIO-direktør Kristian Berg Harpvikens favoritt til å få Nobels fredspris i år.

Foto: RICCARDO DE LUCA / AP

– Som nummer to har jeg mediakanalen Democratic Voice of Burma, et spennende eksperiment som rapporterer fra det totalitære regimet i Burma ved hjelp av et nettverk av reportere der, legger han til.

– Den tredje er spesialdomstolen for Sierra Leone, en etterkrigsdomstol som har utmerket seg med en relativt effektiv straffekjede og stor lokal legitimitet, og som er under avvikling i 2010.

– Kina-pris vil skape debatt

– Jeg holder nok en knapp på en eller flere av de kinesiske dissidentene, men Sima Samar er også en glimrende kandidat, mener den pensjonerte NRK-veteranen Geir Helljesen.

Komitéleder Jagland har flere ganger sagt at årets tildeling kommer til å skape diskusjon.

– Hvis den går til Afghanistan, vil den neppe føre til veldig stor debatt rundt om kring, mener Helljesen, som sier en slik tildeling snarere vil føre til applaus mange steder.

– Går den til Kina, er det nok adskillig mer kontroversielt. Da vil prisen selvfølgelig skape debatt, fastslår han.

LES OGSÅ: Kina advarte Nobelkomiteen mot å gi pris til dissident
LES OGSÅ:
– En fredspris vil gjøre vondt verre
LES OGSÅ: – Å gi fredsprisen til en dissident er å oppmuntre til revolusjon

Video Helljesen om nobelprisen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: De kinesiske dissidentene var høyaktuelle til å få prisen i fjor, forteller NRK-veteran Geir Helljesen.