NRK Meny
Normal

- Press Kina til å løslate Liu

En rekke tidligere Nobelprisvinnere oppfordrer president Obama og G20-lederne å øke presset mot Kina for å få løslatt fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Desmond Tutu og Dalai Lama

De tidligere Nobelprisvinnerne Desmond Tutu (t.v.) og Dalai Lama, her avbildet sammen i 2006, har skrevet brev der de oppfordrer G20-lederne om å øke presset mot Kina for å løslate fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Foto: JOHN THYS / Afp

15 fredsprisvinnere, blant dem erke­biskop Desmond Tutu, Dalai Lama og Jimmy Carter, har skrevet brev foran toppmøtet i G20-landene 10. november.

– Vi oppfordrer dere sterkt til personlig å gjøre det klart for Kinas president Hu Jintao at Lius løslatelse er ikke bare velkommen, men nødvendig, heter det i brevet.

Frihet for Liu Xia

Liu Xia og Liu Xiaobo

Ekteparet Liu Xia og Liu Xiaobo.

Foto: Reuters

De tidligere Nobelprisvinnerne ber også om at Lius kone, Liu Xia, får igjen sin frihet, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Med respekt å melde oppfordrer vi sterkt deres respektive regjeringer be kinesiske myndigheter om å løslate henne fra husarrest og at hun får kommunisere fritt med hvem hun ønsker, heter det i brevet.

54 år gamle Liu Xiaobo har i over 20 år arbeidet for å fremme demokrati og menneskerettigheter i Kina og har vært en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti. For det har han blitt arrestert flere ganger.

I desember i fjor ble han på nytt dømt til 11 års fengsel for å ha «tatt initiativ til å undergrave statsmakten», som det heter i dommen.