Hopp til innhold

Åpner dørene for eksil-kineserne

Nobels fredssenter åpner dørene for tilreisende eksil-kinesere som ikke har billett til Nobel-seremonien i Oslo rådhus.

Bilde av Liu Xiaobo

Bildet av Liu Xiaobo kom opp i Nobels hage ved Nobels fredssenter da prisen til ham ble kunngjort.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Minst 250 eksil-kinesere er ventet til Oslo forbindelse med Nobels fredspris 10. desember, mange av dem svært fremtredende i det internasjonale dissidentmiljøet.

Det blir ingen vanlig utdeling i år, for verken prisvinneren Liu Xiaobo eller noen fra hans familie vil være til stede. Liu selv sitter fortsatt fengslet, kona er i husarrest og brødrene under sterk overvåking.

Dermed vil selve prisen, som består av gullmedalje, diplom og en sjekk på rundt 10 millioner kroner, bli holdt tilbake.

Dette er første gangen i Nobel-prisens historie at det skjer. En tom stol og et portrett kommer til å være det nærmeste man kommer den fengslede dissidenten som førte kravene om demokratireformer ned i «Charta 08».

Heller ikke hans advokater eller politiske støttespillere får ta seg ut av Kina.

Eksil-dissidenter kommer

Derimot har svært mange fra det kinesiske dissidentmiljøet rundt om i verden sagt at de kommer, for å vise sin støtte til tildelingen.

En del er invitert hit av Nobelkomiteen, andre tilhører det internasjonale PEN eller Amnesty-miljøet som i mange år har slått ring rundt Liu Xiaobo. Atter andre kommer på egenhånd for å markere støtte til årets fredsprisvinner.

Totalt har man oversikt over rundt 250 mennesker. Amnesty har rundt 80-90 av dem på sine gjestelister, Nobelkomiteen omtrent det tilsvarende. Men det kan komme flere.

Og ikke alle har en invitasjon til seremonien i Oslo rådhus.

- Derfor har vi bestemt at vi lager i stand et arrangement på Nobels fredssenter, som jo ligger rett ved Oslo rådhus, for å ta hånd om dem på en god måte, sier Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NRK.

- Der kan de følge seremonien i nabobygget direkte, sier Lundestad.

Informasjonsrådgiver Kirsti Svenning ved Nobel Fredssenter understreker at overføringen av seremonien er åpen for alle, også vanlig publikum.

Vil protestere

Flere av eksil-kineserne har varslet at de ønsker å være med på en markering utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo dagen før Nobel-seremonien.

Mange av dem som ikke skal på Nobel-banketten, ønsker også å delta i det tradisjonelle fakkeltoget som hyller årets prisvinner.

Nobel-balkongen på Grand Hotel

Ingen kommer i år til å gå ut denne døren i Nobel-suiten på Grand hotel.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Men i år kommer balkongen utenfor Nobel-suiten til å være tom - og suiten mørklagt.

- Den tomme og mørke balkongen vil stå som et symbol på at den rettmessige personen er nektet å komme hit, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Jon Peder Egenæs til NRK.