Fredsprisvinneren landet i Norge: – Jeg forventer en fredspris!

Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi spøkte med journalistene da han satte sine føtter på norsk jord mandag.

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthis møter norsk presse ved Gardermoen mandag ettermiddag. Til høyre Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland. Til venstre i bildet, noen meter unna, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Geir Lundestad

Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, gjør seg klar til å ta i mot Satyarthi.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Flyet med den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi landet ved VIP-terminalen ved Gardermoen rundt klokken 12.30 mandag. Flere journalister, samt bevæpnet politi og et helikopter var på plass for å ta i mot Satyarthi.

Etter å ha brukt rundt én time på det praktiske etter landingen, møtte en svært blid Satyarthi norske journalister. Etter først å ha opplyst om at han brukte flyturen til å sove, svarte fredsprisvinneren humoristisk på hva han forventer av besøket til Norge:

– Jeg forventer en fredspris, selvfølgelig!

Satyarthi gikk deretter over til en mer alvorlig tone, og sa at han vil takke det norske folk og Nobelkomiteen for fredsprisen.

– Dette er ikke bare en ære for meg, men for alle barna i verden. Dette vil gi en stemme til de barna som ikke har hatt det tidligere, sier Satyarthi, som la vekt på hva prisen har betydd for oppmerksomheten rundt barnearbeid.

– Bare på den første timen etter at jeg fikk prisen, fikk jeg mer oppmerksomhet enn jeg hadde fått totalt sett fram til da, selv om jeg har jobbet med dette et liv.

– Barneslaveri, barnearbeid og barneekteskap har lenge vært et forsømt område. Nå får vi oppmerksomhet fra både politikere og mediene, fortsatte Satyarthi.

Satyarthi ankommer Gardermoen

Kailash Satyarthis møter norsk presse ved Gardermoen mandag ettermiddag. Til høyre Nobelkomiteens leder, Torbjørn Jagland. Til venstre i bildet, noen meter unna, Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Møtt av Lundestad og Jagland

Satyarthi ble møtt av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, og Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad. Dette er deres første offentlige opptreden sammen, etter Lundestads kritiske uttalelser om Nobelkomiteens sammensetning fredag.

Lundestad sa blant annet at personer som har vært statsminister eller utenriksminister, ikke burde sitte i komiteen, fordi det bidrar til å politisere prisen.

Jagland har vært begge deler.

NRKs reporter Tomm Kristiansen sier Jagland og Lundestad delte taxi til Gardermoen, og dermed hadde tid å diskutere temaet før Satyarthis ankomst. Jagland skal ha vært tydelig irritert da han fikk spørsmål om bråket på vei inn til VIP-terminalen på Gardermoen.

Det var imidlertid en svært blid Jagland som fulgte Satyarthi ut av VIP-terminalen, og deretter tok oppstilling ved siden av fredsprisvinneren da det ble klart at han ville snakke med de frammøtte journalistene.

Geir Lundestad, som hadde fulgt Satyarthis familie ut til en ventende bil, ble stående noen unna. Etter at Satyarthi hadde snakket noen minutter til norske journalister, brøt Lundestad inn og opplyste om at den offisielle pressekonferansen ikke blir holdt før i morgen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Toner ned konflikten

NRKs reporter Tomm Kristiansen forteller om konflikten mellom Lundestad og Jagland.

Hylles i tre dager

Først senere på dagen, ved 20.30-tiden, ankommer pakistanske Malala Yousafzai.

Hyllest og festivitas tre dager til ende venter nobelprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi når de ankommer Oslo. De to er tildelt fredsprisen for sin kamp mot undertrykkelse av barn og unge og barns rett til skolegang.

Satyarthi har bidratt til internasjonale kovensjoner om barns rettigheter. Satyarthi har blant annet fått æren for å ha hjulpet eller frigjort over 80.000 barn i India.

Da NRK møtte Satyarthi etter utdelingen, på senteret for frigitte barneslaver han startet for 15 år siden, sa han at han ville la Indias barneparlamenter bestemme hvordan fredsprispengene på fire millioner kroner skulle brukes.

– Barna gir meg uten tvil den beste og klareste retningen for vårt arbeid. Det er ingen andre som kan gjøre det, sa Kailash Satyarthi til NRK.

Tettpakket program

I løpet av de påfølgende tre dagene skal de to vinnerne gjennom et tettpakket program med blant annet bankett, konsert, fakkeltog, møte med norske skolebarn, utstillingsåpning og tildelingsseremoni.

Det offisielle programmet starter tirsdag ettermiddag hvor de to stiller til en pressekonferanse med norsk og internasjonal presse.

Onsdag starter dagen med den tradisjonsrike Redd Barnas fredsprisfest. Arrangementet får en ekstra dimensjon i år ettersom Malala Yousafzai (17) er det første barnet som noensinne har blitt tildelt nobelprisen, og arrangørene Redd Barna sier de venter rekordmange barn under festen.

Det viktigste punktet på programmet, selve fredsprisseremonien, skjer i Oslo rådhus onsdag klokken 13.

Både kongefamilien, statsminister Erna Solberg (H), stortingspresident Olemic Thommessen, samt en rekke statsråder og stortingsrepresentanter, vil være til stede under den to timer lange seremonien.

Ankomst Gardermoen

Væpnet politi på plass utenfor VIP-terminalen på Gardermoen mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix