NRK Meny
Normal

Faten: Malala motiverer meg til å kjempe videre

Faten Mahdi Al-Hussaini mener Malala Yousafzai er en verdig vinner og er overlykkelig over at en ung, muslimsk jente får Nobels fredspris for å kjempe mot ekstremisme.

Malala og Faten

Norske Faten Mahdi Al-Hussaini drømmer om å møte sitt forbilde i desember, når Malala Yousafzai kommer til Oslo for å motta Nobels fredspris.

Foto: Rui Vieira/Martin Zondag / AP/NRK

– Jeg er så stolt over at Malala fikk fredsprisen. Hun fortjener den virkelig. Malala er en veldig verdig vinner, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

Fredag formiddag kom nyheten om at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi tildeles Nobels fredspris for 2014 for deres kamp mot undertrykkelse av barn og unge og barns rett til skolegang.

– Jeg synes det er viktig at en så ung, muslimsk jente får fredsprisen for sin kamp mot ekstremister. Det knuser fordommene mot muslimer og muslimske jenter, sier Al-Hussaini til NRK.

Malala Yousafzai er den unge pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban fordi hun kjempet for for jenters rett til å gå på skole. Malala overlevde drapsforsøket og fortsetter å jobbe for retten til utdanning.

Al-Hussaini forteller at tildelingen av Nobels fredspris til Malala Yousafzai gir håp for fremtiden.

– Jeg håper fredsprisen vil gi Malala et løft i kampen for å sikre at alle jenter som ønsker å gå på skolen, skal få rett til utdanning. Jeg håper også at andre jenter lar seg inspirere av Malala og tør å kjempe for sine rettigheter, sier Al-Hussaini.

– Ære å bli sammenlignet med Malala

Faten Mahdi Al-Hussaini havnet selv i medias søkelys etter en engasjerende tale mot ekstremistgruppene Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah under en demonstrasjonen utenfor Stortinget i Oslo 25. august.

Den norske 19-åringens engasjement og sylskarpe ord førte til at Faten Mahdi Al-Hussaini ble hyllet i sosiale medier som Norges svar på Malala.

– Hva synes du om sammenligningen?

– Det er en veldig stor ære å bli sammenlignet med Malala. Men hun har gått gjennom så mye mer enn det jeg har gjort. Malala er en utrolig sterk jente. Hun vokste opp i et veldig dårlig samfunn, Jeg har vokst opp i et samfunn hvor det har vært enklere å stå frem og si min mening, sier Al-Hussaini.

– Jeg ser at Malala har gått gjennom så mye, og likevel kjemper hun fortsatt. Hun har motivert meg til å holde meg sterk, i tider hvor jeg ønsker å gi opp. Det hadde vært en drøm å få møte henne når hun kommer til Norge.

- En stor ære å bli tildelt Nobels fredspris, sier Malala Yousafzai

TAKKETALE: Malala Yousafzai (17) sier hun ikke forventet ikke å vinne Nobels fredspris 2014.

Dedikerte prisen til jenter i verden

Malala Yousafzai (17) valgte å gjøre ferdig skoledagen før hun møtte pressen for å takke for Nobels fredspris 2014.

– Jeg er veldig beæret at jeg har blitt tildelt denne prisen. Jeg forventet ikke å bli tildelt prisen og var sikker på at jeg ikke hadde vunnet, sa den 17 år gamle jenta som lover å fortsette kampen for jenters rettigheter til utdanning.

– Min beskjed til alle jenter i hele verden at de må stå opp for sine rettigheter, og alle barn som ikke har noen stemme. Jeg står opp sammen med dere. Og denne prisen er til dem, sa Malala i takketalen.

Hun takket også sin far Ziauddin Yousafzai for å ha støttet henne gjennom oppveksten.

– Far ga meg ikke noe ekstra, men han klippet ikke vingene mine, sa Malala.