Endelig ringte Obama til Jagland

Først nå i kveld kunne leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland gratulere Obama med fredsprisen.

Obama ringer Jagland
Foto: Helge Carlsen / NRK

Aller helst skulle han nok ønske at han selv kunne ringe og gratulere Obama i dag, men som Jagland sa under offentliggjøringen i formiddag:

– Å vekke en president midt på natta, er noe man ikke gjør.

Og det skulle ta nesten 10 timer før Jagland fikk Obama i tale. Etter flere utsettelser fra presidentens stab i Det hvite hus, ringte omsider Jaglands mobil like før klokken 20.30 i kveld.

Ikke nervøs

En smilende Jagland, preget av stundens alvor, snakket i drøye fire minutter med Obama i enerom før han kom ut:

– Han gjentok at han er ydmyk og takknemlig over å få prisen, og at prisen var for alle dem som vil ha verden inn på et tryggere spor, fortalte Jagland til NRK rett etter at han hadde snakket med Obama.

Jagland er fornøyd med at Obama så ut til å ha forstått begrunnelsen for at han får prisen.

Selv var han ikke særlig nervøs i forkant av samtalen.

– Nei, jeg var ikke det. Han ser ut som og virket som en hyggelig mann, var Jaglands inntrykk.

Kun snarvisitt

Jagland synes også at det var en ære å få snakket med vinneren, men at det viktigste var å få begrunnet Nobelkomitéens valg.

– Jeg sa at jeg setter pris på hans innsats for å få redusert temperaturen og spenninger i verden. Det arbeidet han har gjort med dette så langt er nok til å få fredsprisen, sier Jagland som ikke benyttet sjansen til å vitse eller snakke om noe personlig:

– Nei, samtalen var ikke på personlig plan, sier Jagland.

Obama fortalte at han har omorganisert timeplanen sin så han får mulighet til å komme til Norge 10. desember. Men ifølge Jagland blir det trolig et amputert program for presidenten, som etter all sannsynlighet bare kommer på dagsbesøk til Oslo.