Dette er Al Gore

Fredsprisvinneren som utfordrer en hel verden.

Al Gore under en høring om klimaspørsmål i mars tidligere i år.
Foto: KAREN BLEIER / AFP

Begeistringen og applausen var stor da det i oktober ble kjent at Nobelkomiteen ville gi Nobels fredspris til Al Gore og FNs klimapanel. Oppmerksomheten omkring årets vinnere har ikke vært mindre i tiden etter.

NETT-TV: Gore: - Vi har liten tid igjen

Mens FNs viktige klimakonferanse pågår på Bali, kommer Al Gore og lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, til Oslo for å motta fredsprisen 10.desember. Rajendra Pachauri har ledet FNs klimapanel siden 2002.

Naturlig nok har mye av interessen foran fredsprisseremonien knyttet seg til Al Gore. Han er trolig den enkeltperson som i internasjonale medier mest blir knyttet til kampen mot den globale oppvarming..

Tapet mot Bush

Gores nederlag mot Bush i 2001

Al Gore tapte presidentvalget mot George W. Bush i 2001.

Foto: LAURA RAUCH / AP

Al Gore, eller Albert Arnold Gore Jr., var visepresident i USA under president Clinton i åtte år, fra januar 1993 til januar 2001. Før det var han senator fra Tennessee fra 1985 til 1993 og han var medlem av Representantenes Hus fra 1977 til 1985.

Al Gore, som tilhører det Demokratiske parti i USA tapte kampen om presidentplassen mot George W. Bush i 2001. Dette var et av de jevneste og mest dramatiske og kontroversielle presidentoppgjørene i USAs historie.
Bush ble erklært som vinner da Høyesterett med 5 mot 4 stemmer stanset fintellingen i Florida der Bush hadde bare 537 flere stemmer enn Gore.

Da viste det seg at taperen for tredje gang i USAs historie hadde fått flere stemmer, totalt for hele landet, enn vinneren, (48.4% mot 47.9%) men Bush hadde fått flere valgmenn og overtok etter Clinton i Det Hvite Hus i Washington. Al Gore ble forøvrig født i Washington 31. mars 1948.

Ønsket ikke revansje

Al Gore var ønsket av mange som Demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2004, men han sa nei. Nå er det behov for "fresh faces and new ideas", sa Al Gore. Han ønsket ikke å bli oppfattet som mannen som ville ha omkamp og revansje mot Bush. Mange ønsket ham også som presidentkandidat i 2008, men igjen sa Al Gore nei. Han prøvde å bli Demokratenes presidentkandidat allerede i 1988, men tapte da for Michael Dukakis. Det nærmeste han kom Det Hvite Hus var altså som USAs 45. visepresident.

Al Gore, gift med Mary Elisabeth ("Tipper") ,har fire barn, Karenna (f.1973), Kristin (f.1977), Sarah (1979) og Albert III (1982). Kona og de tre yngste av barna blir til stede under fredsprisseremonien i Oslo Rådhus.

- Klokt valg

I sin begrunnelse for å gi fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel sa Nobelkomiten at de to fikk prisen "for deira innsats for å skape og spreie større kunnskap om menneskeskapte klimaendringar og for å leggje grunnlag for dei tiltaka som krevst for å motverke desse endringane".

Mange observatører har gitt uttrykk for at det var klokt av Nobelkomiteen å la Al Gore dele prisen med FNs klimapanel. Al Gore har fått ry som en usedvanlig dyktig kommunikator, som gjennom film, TV, bøker og foredrag har klart å spre kunnskap og skape begeistring for det han selv har kalt en global nødssituasjon. Han har mottatt priser, sogar en Oscar, for sin filmatiske framstilling av kampen mot den globale, menneskapte oppvarming."En ubehagelig sannhet" er blitt hans kjennemerke.

Krigsmotstander

Al Gore gjorde seg i sin tid bemerket ved sin motstand mot Vietnamkrigen. Han var likevel selv fem måneder i Vietnam, riktignok som reporter tilknyttet Hæren, uten å endre sitt standpunkt. Han var også motstander av USAs støtte til Saddam Hussein da det i 1980-årene under krigen mot Iran var USAs erklærte linje.

Han mente også at regjeringen handlet utilstrekkelig for å hjelpe folk i New Orleans like etter orkanen Katrina høsten 2005.

I dag er Al Gore bl.a. styreleder for TV-kanalen Current TV, medlem av styret for datafirmaet Apple, rådgiver for Google og gjesteprofessor ved ved en rekke universiteter, samtidig som han ofrer tid og arbeidskrefter på kampen mot klimakrisen. Han er også styreleder for Alliance for Climate Protection. Personlig har Gore en formue på 100 millioner dollar, og han har lovet å gi inntektene fra sitt verv i investeringsselskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers til miljøformål.

Som visepresident skal han i 1997 ha løpt Marine Corps Marathon på tiden 4,58,25, ikke dårlig av en toppolitiker som da var nær 50 år.

- Tøyer testamentet

Nå venter prisutdelingen i Oslo Rådhus, møte med de kongelige, med pressen og med skolenes fredsarrangementer. Selv om en del hevder at Nobelkomiteen med fredsprisen både til Wangari Maathai i 2004 og til Al Gore og FNs klimapanel i år har flyttet seg langt bort fra den opprinnelige ideen i Alfred Nobels testamente, så er det i alle fall en tildeling som er høyst aktuell og som skaper interesse for en viktig sak.