NRK Meny
Normal

En politisk aktiv artist

Colombianske Juanes opptrådte for Al Gore på tirsdag. Men han bruker artist-statusen sin til mer enn å underholde.

Juanes synger på fredspriskonserten.

Juanes opptrådte for andre gang på fredspriskonserten i Oslo Spektrum.

Foto: Odd Andersen / AP

Les alt om: Nobels fredpris 2007

Lyd: Hør intervjuet med Juanes her

Melissa Etheridge, Juanes og Alicia Keys.

Tre av artistene som opptrådte på Nobelkonserten tirsdag. Melissa Etheridge (f.v), Juanes og Alicia Keys.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Colombia har flest landmine-ofre i verden. Artisten Juanes kunne ikke la være å skrive låt om det, og ble dermed en ledende stemme i kampen mot landminer. Det var åtte år siden. I går sto han på scenen i Oslo Spektrum og sang for Al Gore og FNs Klimanfond.

Engasjert

- Det var etter å ha skrevet sangen "Fíjate Bien", "Se deg for", at jeg kom i kontakt med overlevende etter landmine-eksplosjoner, forteller Juanes.

Juanes på Nobelkonserten.

Juanes bruker musikken til å sette fokus på situasjonen i Colombia.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Sangen handler om de mange ofrene etter langvarige krig mellom gerilja, kokainkarteller og skiftende regjeringer i Colombia. Juanes, eller Juan Esteban Aristizabal, som han egentlig heter, er fra Medillin, den byen på åttitallet som sto for verdens største kokainhandel.

- Colombia er det landet i verden med flest landmineofre, og det er vanskelig å rette opp i, for alt handler om dop. Og det er geriljagrupper som styrer handelen, sier Juanes til NRK P1.

Billboard-rekord

Juanes synger alle sine sanger på spansk, men har likevel solgt ufattelige 10 millioner album på verdensbasis. Da han slo gjennom i USA med albumet "Un dia normal", "En ganske alminnelig dag", lå han inne på topp ti på Billboards latinliste i 92 sammenhengende uker. Det er rekord.

Juanes på pressekonferanse i Oslo.

Dette var Nobelkonsert nummer to for Juanes.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Hjemme i Colombia samler han inn penger til å rydde minefelt. Og er en frittalende person uten å føle seg truet av den grunn.

I endring

- Jeg er ikke inne i politikken, jeg er midt i mellom. Det jeg, og flesteparten av innbyggerne i Colombia, ønsker, er fred, sier han.

I følge artisten er stemninga i Colombia mer positiv nå, hele landet forandrer seg. De unge bruker sin stemme til å si ifra.

- Vi bor her, vi må leve i lag her, sier Juanes.

For andre gang

Årets Nobelkonsert er den andre for 35 år gamle Juanes. Han var også med i 2005, da det internasjonale Atomenergibyrået og dets leder, Mohamed ElBaradei, vant prisen. Nå er det klimakrisen han opptrer for.

- Det betyr mye for meg å opptre her, for når vi snakker om fred er klima og global oppvarming viktige tema, sier Juanes.

- Musikken vil ikke få mennesker til å endre oppførsel, men den vil bringe oss sammen og gi oss muligheten til å si i fra, avslutter Juanes.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.