En politisk aktiv artist

Colombianske Juanes opptrådte for Al Gore på tirsdag. Men han bruker artist-statusen sin til mer enn å underholde.

Juanes synger på fredspriskonserten.

Juanes opptrådte for andre gang på fredspriskonserten i Oslo Spektrum.

Foto: Odd Andersen / AP

Les alt om: Nobels fredpris 2007

Lyd: Hør intervjuet med Juanes her

Melissa Etheridge, Juanes og Alicia Keys.

Tre av artistene som opptrådte på Nobelkonserten tirsdag. Melissa Etheridge (f.v), Juanes og Alicia Keys.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Colombia har flest landmine-ofre i verden. Artisten Juanes kunne ikke la være å skrive låt om det, og ble dermed en ledende stemme i kampen mot landminer. Det var åtte år siden. I går sto han på scenen i Oslo Spektrum og sang for Al Gore og FNs Klimanfond.

Engasjert

- Det var etter å ha skrevet sangen "Fíjate Bien", "Se deg for", at jeg kom i kontakt med overlevende etter landmine-eksplosjoner, forteller Juanes.

Juanes på Nobelkonserten.

Juanes bruker musikken til å sette fokus på situasjonen i Colombia.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Sangen handler om de mange ofrene etter langvarige krig mellom gerilja, kokainkarteller og skiftende regjeringer i Colombia. Juanes, eller Juan Esteban Aristizabal, som han egentlig heter, er fra Medillin, den byen på åttitallet som sto for verdens største kokainhandel.

- Colombia er det landet i verden med flest landmineofre, og det er vanskelig å rette opp i, for alt handler om dop. Og det er geriljagrupper som styrer handelen, sier Juanes til NRK P1.

Billboard-rekord

Juanes synger alle sine sanger på spansk, men har likevel solgt ufattelige 10 millioner album på verdensbasis. Da han slo gjennom i USA med albumet "Un dia normal", "En ganske alminnelig dag", lå han inne på topp ti på Billboards latinliste i 92 sammenhengende uker. Det er rekord.

Juanes på pressekonferanse i Oslo.

Dette var Nobelkonsert nummer to for Juanes.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Hjemme i Colombia samler han inn penger til å rydde minefelt. Og er en frittalende person uten å føle seg truet av den grunn.

I endring

- Jeg er ikke inne i politikken, jeg er midt i mellom. Det jeg, og flesteparten av innbyggerne i Colombia, ønsker, er fred, sier han.

I følge artisten er stemninga i Colombia mer positiv nå, hele landet forandrer seg. De unge bruker sin stemme til å si ifra.

- Vi bor her, vi må leve i lag her, sier Juanes.

For andre gang

Årets Nobelkonsert er den andre for 35 år gamle Juanes. Han var også med i 2005, da det internasjonale Atomenergibyrået og dets leder, Mohamed ElBaradei, vant prisen. Nå er det klimakrisen han opptrer for.

- Det betyr mye for meg å opptre her, for når vi snakker om fred er klima og global oppvarming viktige tema, sier Juanes.

- Musikken vil ikke få mennesker til å endre oppførsel, men den vil bringe oss sammen og gi oss muligheten til å si i fra, avslutter Juanes.

Kulturstrøm