Hopp til innhold

Aktivisten som inntok nobelscenen var ikke invitert – politiet beklager sikkerhetsbrudd

OSLO RÅDHUS (NRK): Oslo-politiet beklager at en meksikansk student klarte å komme seg forbi alle sperringer og løpe opp på nobelscenen midt under prisutdelingen. Mannen søkte asyl i går.

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier det var en glipp i sikkerhetskontrollen som gjorde at en mexicansk student kom seg opp til scenen under utdelingen av Nobels fredspris.

POLITIET BEKLAGER: Stabssjef Johan Fredriksen sier politiet i Oslo tar det fulle ansvaret for sikkerhetsglippen og beklager hendelsen.

Adán Cortés Salas

PÅGREPET: Mannen ble først pågrepet inne i rådhuset, så ført ut og holdt inntil en vegg.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Prismottakerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi hadde akkurat fått overrakt sine Nobel-medaljer da en mann inntok scenen. (Se video av hendelsen nederst i artikkelen).

Mannen var ikke invitert, og skulle ikke vært inne i Rådhuset under utdelingen i det hele tatt, opplyser politiet.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag beklaget politiet hendelsen og omtaler det som en rutinesvikt.

– Vedkommende har fulgt etter andre som har passert kontrollpunktet, og ikke blitt fanget opp av dem som skulle sjekke navn og id. Dette er et sikkerhetsbrudd som vi beklager, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet.

Politimesteren lover gjennomgang

Mannen må enten ha klart å komme seg gjennom billettkontrollen eller forsert et gjerde mellom billettkontrollen og Rådhuset.

– Er det pinlig?

– Dette skulle vi gjerne vært foruten. Sett i det perspektivet har du helt rett, men fredsprisvinnerne har ikke vært truet, svarte Fredriksen.

Han sa dette var Oslo-politiets ansvar alene.

Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, beklaget også hendelsen da han ble intervjuet av Dagsrevyen utenfor Grand hotell i kveld.

– Dette må vi ha en grundig gjennomgang av. Vi må sterkt beklage det som har skjedd, sa Sjøvold.

Ifølge øyevitner skal mannen flere ganger ha forsøkt å reise seg før han til slutt klarte å komme seg frem til podiet etter at fotografene hadde tatt bilder på nært hold.

– Kunne sikerhetsvaktene inne i Rådhuset stoppet mannen tidligere?

– Nå er det gjerne sånn at sikkerhetsvaktene ikke skal ha et sterkt nærvær under seremonien, men det er også noe vi må se nærmere på. For det gikk noe tid før han ble pågrepet, sa Sjøvold.

To kontrollpunkter

De inviterte ble kontrollert for billett og identitet i et telt utenfor Rådhuset. Mannen har altså sneket seg med gjester etter dette kontrollpunktet.

Vedkommende gikk gjennom en sikkerhetskontroll inne i Rådhuset, men der ble ikke identitet eller billett sjekket.

«Politiets undersøkelser viser at han har gått gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen,» opplyser politiet i en pressemelding.

– Dette var et fotoapparat, mobiltelefon og et nøkkelknippe. Det er ikke mulig å passere dette punktet med våpen eller våpenlignende gjenstander, sier Fredriksen.

Mannen som stormet scenen under fredsprisutdelingen måtte gjennom en sikkerhetskontroll, men hans identitet ble ikke sjekket.

FORKLARER GLIPP: Stabssjef Johan Fredriksen forklarer hvordan meksikaneren klarte å komme seg inn i rådhuset uten invitasjon.

Kom helt inntil prisvinnerne

Den meksikanske studenten kom helt inntil prisvinnerne, og sto på scenen i 12 sekunder før sikkerhetspersonell fikk fjernet ham.

Politiet uttalte tidligere i dag at de ikke anså hendelsen som et sikkerhetsbrudd.

– Dette er ikke noe sikkerhetsbrudd – for det var et flagg. Samtidig er det en uønsket hendelse som tar seg veldig dårlig ut. Så dette liker ikke politiet, sa innsatsleder Rune Bjørsvik i Oslo politidistrikt til pressen etter hendelsen.

Senere i ettermiddag innrømmet altså politiet svikt i rutinene, og beklaget sikkerhetsbruddet.

– Søkte asyl i går

«Politiets undersøkelser hittil, tyder på at mannen som tok seg opp til scenen under prisutdelingen er en meksikansk student. Mannen skal ha kommet til Norge i slutten av november, og søkt asyl 9. desember,» skriver politiet i en pressemelding.

Mannen kom til Norge 26. november.

Stabssjef Fredriksen sier meksikaneren er opptatt av politiske forhold i hjemlandet, men vet ikke om han har utført lignende aksjoner tidligere.

Mexicos ambassadør sier til NRK at han tror opptrinnet kan settes i sammenheng med protestene i Mexico etter at 43 lærerstudenter ble drept tidligere i høst.

Campuzano Piña sier til NRK at han har forståelse for budskapet til aktivisten.

– Nå vurderer vi hva som er forholdsmessig å gjøre med ham. Vi følger norsk lov. Han har gjennomført en politisk markering. Vi skulle gjerne vært det foruten, men vi legger ikke andre dimensjoner inn i vurderingen av lovbruddet, sa Fredriksen under pressekonferansen.

– Vi har en formening om hva han ønsket å formidle. Det virker å være en nokså fredelig politisk markering, uttalte politimester Sjøvold i Dagsrevyen.

Her står mannen før han stormer scenen

HER STÅR HAN: Bildet fra NRKs tv-kamera viser meksikaneren stå foran en sikkerhetsvakt rett før han stormer scenen.

Foto: NRK

Jagland grep inn

Videobilder fra seremonien viser at mannen like før stormingen av scenen oppholdt seg utenfor området for gjester. Mannen sto rett foran en sikkerhetsvakt.

Det var Thorbjørn Jagland som først tok tak i meksikaneren.

Ifølge CNN Mexico, som hevder å ha overhørt lyden fra hendelsen, skal mannen ha sagt:

– Vær så snill Malala, Mexico ...

Etter pågripelsen ble mannen ført ut av rådhuset av politiet og ut i Borggården, inngangen som benyttes av VIP-gjestene som skal overvære seremonien.

Der ble han holdt opp mot en murvegg mens han forgjeves prøvde å forklare seg om «human rights». Han ble deretter fraktet bort fra området av flere politimenn.

Solberg kritisk til sikkerheten

Statsminister Erna Solberg mener sikkerheten ikke var god nok.

– Dette skal ikke skje, vi bør ha bedre sikkerhet enn dette, sa statsminister Erna Solberg til NRK idet hun forlot Oslo rådhus.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

KOM HELT INNTIL PRISVINNERNE: TV-bildene viser stormingen av scenen fra flere vinkler.