Hopp til innhold

Meksikansk ambassadør: – Jeg forstår hvorfor han gjorde det

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Piña, har forståelse for budskapet til den meksikanske demonstranten som avbrøt nobelseremonien, men synes mannen valgte feil sted og metode.

Mannen som forstyrret prisutdelingen, er trolig en mexicansk asylsøker

Mannen som forstyrret prisutdelingen, er trolig en meksikansk asylsøker.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Piña deltok i seremonien og bevitnet opptrinnet da demonstranten gikk opp på podiet i Oslo rådhus da fredsprisvinner Malala Yousafzai fikk overlevert diplom og nobelmedalje.

Ambassadøren vet ikke med sikkerhet hva motivet til mannen var, men tror opptrinnet kan settes i sammenheng med protestene i Mexico etter at 43 lærerstudenter ble bortført og sannsynligvis drept tidligere i høst.

Han beklager mannens forstyrrelse, men sier samtidig at han har forståelse for «solidariteten mannen utviser med lærerstudentene og pårørende».

– Vi er lei oss og beklager at mannen forstyrret seremonien, men jeg har forståelse for solidariteten i budskapet til mannen. Han forsøkte å vise solidaritet for de pårørende og krevde rettferdighet til de drepte lærerstudentene. Det var likevel ikke korrekt sted og måte å gjøre dette på, sier Campuzano Piña til NRK.

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Pina,

Mexicos ambassadør til Norge, Luis Javier Campuzano Piña.

Foto: Norges Ambassade i Mexico

Har tatt kontakt med politiet

Den meksikanske studenten kom helt inntil prisvinnerne, og sto på scenen i 12 sekunder før sikkerhetspersonell fikk fjernet ham. Mikrofonene plukket opp deler av det han sa til fredsprisvinneren. «Vær så snill, Malala. Mexico», er det mulig å høre under applausen fra publikum som klappet for den 17 år gamle prisvinneren. Ambassadøren sier at de foreløpig ikke har noen informasjon om mannen.

– Mannen har ikke vært i kontakt med oss eller søkt assistanse hos konsulatet. Vi har i ettermiddag kontaktet Oslo-politiet og forespurt informasjon om mannens personalia, sier han.

43 studenter ble bortført og drept av en narkotikagjeng. Studentene ble først stanset av korrupte polititjenestemenn som leverte dem til den kriminelle gjengen.

MEXICO-VIOLENCE/ A man walks past a billboard with the photographs of the 43 missing students of the Ayotzinapa Teacher Training College in Tixtla

Her en plakat som viser de drepte lærerstudentene fra Ayotzinapa Teacher Training College. 43 studenter ble bortført og drept av en narkotikagjeng. Studentene ble først stanset av korrupte polititjenestemenn som leverte dem til den kriminelle gjengen.

Foto: DANIEL BECERRIL / Reuters

– Det er et sikkerhetsbrudd som ikke skulle skjedd

Den mexicanske studenten, som ikke var invitert til arrangementet, kom seg helt opp på podiet etter å ha klart å snike seg forbi billettkontrollen inntil rådhuset. En mulig forklaring på at han tok seg inn uten billett er at han har fulgt etter andre som passerte dette punktet og dermed ikke ble fanget opp av dem som sjekker billetter og ID.

– Det er et sikkerhetsbrudd som ikke skulle skjedd, sa stabssjef John Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse i Oslo politihus onsdag ettermiddag.

Fredriksen kalte det en rutinesvikt under arrangementet og påpekte at dette er et sikkerhetsbrudd i billett og ID-kontrollen, men ikke et brudd i den indre
sikkerhetskontrollen.

Foreløpig undersøkelser viser at den mexicanske studenten ankom
Norge 26. november. Han er opptatt av politiske forhold i Mexico og søkte om
politisk asyl tirsdag, sa politiets stabssjef.

Stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen sier det var en glipp i sikkerhetskontrollen som gjorde at en mexicansk student kom seg opp til scenen under utdelingen av Nobels fredspris.

POLITIET BEKLAGER: Stabssjef Johan Fredriksen sier politiet i Oslo tar det fulle ansvaret for sikkerhetsglippen og beklager hendelsen.