Hopp til innhold

– Mest sannsynlig blir han kjørt til Trandum

Den meksikanske mannen som avbrøt Nobel-seremonien, er fortsatt pågrepet og blir mest sannsynlig overført til utlendingsinternatet på Trandum senere i dag.

Adán Cortés Salas

Aksjonisten tok seg helt fram til podiet idet fredsprisvinnerne fikk overrakt nobelmedaljene og -diplomene. Han henvendte seg til Yousafzai med en oppfordring om ikke å glemme Mexico.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Aksjonisten tok seg helt fram til podiet idet Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi fikk overrakt nobelmedaljene og -diplomene onsdag. Torsdag ble han overført til Politiets utlendingsenhet (PU) og gir i ettermiddagstimene en «utvidet registrering» i Oslo sentrum.

– Straffesaken er ferdigbehandlet og det går nå over i en utlendingssak. Mannen kontaktet PU og startet registreringen sin hos oss 9. desember. Vi fortsetter med registreringen i dag, og skal kartlegge personens identitet, reiserute og annen relevant informasjo, sier kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i PU til NRK.

– Så vil vi avklare hva som vil skje videre. Mest sannsynlig vil han bli kjørt til Politiets utlendingsinternat på Trandum senere i dag, sier Johansen.

Mannen er fortsatt pågrepet

Kommunikasjonssjefen forteller at i perioder hvor det er mange søkere foretar PU en hurtigregistrering og avtaler at utlendingen kommer tilbake kort tid etter for en utvidet registrering, der man går nærmere inn på relevant informasjon knyttet til søknaden.

Johansen opplyser at mannen er fremdeles er pågrepet og at pågripelsen gjelder til og med i morgen, og at det er altfor tidlig å si noe mer om hva som kommer til å skje videre med den unge aksjonisten.

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som behandler søknader om asyl og dermed avgjør om han vil få en tillatelse til å bli i Norge.

Jagland forsøkte å stoppe Adán Cortés Salas fra å nå Malala

Mannen kom seg med et flagg helt opp til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi som akkurat hadde fått overrakt sine Nobel-medaljer. TV-bildene viser stormingen av scenen fra flere vinkler.

– Søknaden hans blir ikke hastebehandlet

UDI vil foreløpig ikke komme med noen opplysninger om hvordan de vil behandle asylsøknaden til 21-åringen, men presiserer at saken hans vil bli behandlet individuelt slik han har krav på.

– Vi kan likevel informere om at Mexico ikke er på listen over land omfattet av den såkalte 48-timersregelen. Dermed vil ikke denne mannen bli behandlet «under» denne regelen, sier UDIs presserådgiver John Olav Kroken sier til NRK.

Torsdag formiddag ble det kjent at mannen ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner for ordensforstyrrelser. 21-åringen har vedtatt forelegget, og straffesaken mot ham er dermed avsluttet.

Aksjonisten skal være en universitetsstudent og kommer fra Mexico City. 21-åringen skal ha vært på reise i Europa den siste tiden. På sin egen Twitter-konto skrev 21-åringen at han skulle til Norge, Danmark, Spania og Costa Rica.

Sto på scenen i 12 sekunder

Prismottakerne hadde akkurat fått overrakt sine Nobel-medaljer da den meksikanske mannen inntok scenen. Aksjonisten kom helt inntil prisvinnerne, og sto på scenen i 12 sekunder før sikkerhetspersonell fikk fjernet ham.

Mikrofonene plukket opp deler av det han sa til fredsprisvinneren. «Vær så snill, Malala. Mexico», er det mulig å høre under applausen fra publikum som klappet for den 17 år gamle prisvinneren.

Mannen var ikke invitert, og skulle ikke vært inne i Rådhuset under utdelingen i det hele tatt. På en pressekonferanse onsdag ettermiddag beklaget politiet hendelsen og omtaler det som en rutinesvikt. Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Piña, vet ikke med sikkerhet hva motivet til mannen var, men tror opptrinnet kan settes i sammenheng med protestene i Mexico etter at 43 lærerstudenter ble bortført og sannsynligvis drept tidligere i høst.

Tok seg opp til podiet

Den meksikanske mannen ble raskt tatt hånd om, og politiet beklager sikkerhetsbruddet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix