NRK Meny
Normal

- En stor utfordring for Oslo

- En stor utfordring for Oslo, sier byens ordfører om Obamas besøk til Oslo den 10. desember. Allerede neste uke kommer Obamas søster til Oslo.

Fabian Stang
Foto: NRK

- Først tenkte jeg at det var spennende, så tenkte at jeg håper Obama kommer, deretter tenkte jeg at det blir noen utfordringer rundt det. Obama er hjertelig velkommen, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

- Jeg håper han blir tatt imot på en måte som han vil huske i sitt fredsskapende arbeid, sier han.

Sikkerhetsmessig utfordring

- Det blir er sikkerhetsmessig utfordring for Oslo. Men vi har hatt besøk av Clinton her før, og jeg er trygg på at politiet og de kommunale myndigheter løser det på en god måte, sier ordførren.

LES: - Et overraskende valg

Sikkerhetsopplegget vil trolig overgå jernringen som ble lagt da Clinton var på besøk i 2003 - hvis Obama skulle komme.

- Det er for tidlig å si noe sikkert om dette, før trusselvurderingene foreligger, men det blir nok noe tilsvarende, sier politimester Anstein Gjengedal til NTB.

Knut Storberget og Anstein Gjengedal

Politimester Anstein Gjengedal

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Politimesteren forutsetter at Obama selv kommer til Oslo for å motta prisen 10. desember.

- Vi gratulerer ham med fredsprisen, og gleder oss over at Oslo blir satt på kartet, sier Gjengedal.

Men pengehjelp trenger han.

- Vi har allerede bedt om et møte med Politidirektoratet om finansieringen av sikkerhetsopplegget. Ingen kan vel forvente at vi har holdt tilbake så mye penger på slutten av et budsjettår at vi klarer dette på egen hånd, sier han.

Vil ha en hånd på rattet

Gjengedal regner med å få mannskapshjelp fra andre politidistrikter, og utelukker ikke samarbeid med spesialtjenestene i Forsvaret. Dessuten er han forberedt på at amerikanerne selv vil ha en hånd på rattet.

- Det er helt vanlig ved slike besøk å samarbeide med amerikanske myndigheter og amerikansk sikkerhetstjeneste, sier Gjengedal.

Han understreker at Oslo-politiet ønsker en åpen pris, i den forstand at publikum i størst mulig grad skal kunne ta del i feiringen. Også dem som er kritiske til tildelingen skal få slippe til.

- Vi forsvarer ytringsfriheten. Fredelige ytringer er fullt tillatt, sier Gjengedal.

Inviterer Obama til 17. mai-feiring

Fabian Stang håper besøket i desember ikke blir det eneste Norges-besøket til den amerikanske presidenten.

- Jeg skulle ønske vi kunne overtale Obama til også å komme på besøk en 17. mai for å se vår feiring av demokrati og fred. Der kan man se av barna kan være symboler på fred istedenfor våpen, legger Oslo-ordføreren til.