- Et overraskende valg

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener tildelingen av nobelprisen til USAs president Barack Obama er et spennende, framsynt og overraskende valg.

Video nsps_upload_2009_10_9_11_48_19_3601.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det er en viktig pris fordi den kan bidra til å virkeliggjøre presidentens visjoner, sier Stoltenberg.

La vekt på Obamas initiativ

På slottsplassen møtte statsministeren en samlet norsk presse korps og benyttet anledningen til å hylle Nobel komiteens tildeling, og han la vekt på Obamas initiativ det siste året.

– President Obama har skapt et nytt internasjonalt samarbeidsklima med vekt på dialog og multilateralt samarbeid. Han har strakt ut en hånd for å løse konflikter med fredelig midler, sier statsministeren.

Stoltenberg trekker også fram Obamas visjon om en atomvåpenfri verden.

– Han har skapt en ny giv i arbeidet med nedrustning og rustningskontroll, sier statsministeren, og understreket hans initiativ.

– Har tatt viktig initiativ og har fått til en dialog med den muslimske verden. Om han lykkes gjenstår å se, men prisen kan bidra til at han lykkes, sier Stoltenberg.

– Det er mye Jagland i dette

Han tror også Obamas initiativ på klimaområdet vil bidra til å få løst de store klimautfordringene verden står overfor.

Arbeiderpartiets nye partisekretær Raymond Johansen trekker frem Jagløands rolle i tildelingen.

– Det er mye Thorbjørn Jagland i denne tildeling, sier Raymond Johansen.

– Han har en unik eura og vil gi ham en unik sjanse. Obama har startet med å se hva han kan gjøre i midt-østen. Nå gjelder det å gjennomføre, men det kan bli en tung forpliktelse, sier Johansen.

– En skandale

Frp-leder Siv Jensen var en av få som var kritisk til tildelingen, samtidig som hun understreket at hun ønsket å gratulere USAs president med tildelingen.

– På det året han har sittet som president har han ikke levert noe på fredssporet, og det er det som bør gjelde, ikke visjoner. Jeg mener derfor dette er for tidlig, sia Jensen til NRK, og fortsatte.

– Jeg vil gratulere ham, men tror noen er skuffet rundt om i verden som har gjort langt mer.

Rødt-leder Torstein Dahle mener det er skandaløst at Nobels fredspris fredag ble tildelt USAs president Barack Obama.

– Tildelingen understreker Norges rolle som USAs løpegutt og den er det groveste eksempelet hittil på Norges krigspropaganda, der krigen i Afghanistan framstilles som en humanitær operasjon som skal skape demokrati og kvinnefrigjøring, sier partilederen.

Dahle mener det er en skam at fredsprisen med dette gjøres til en krigspris, som etter hans syn skandaliserer en «tidligere prestisjefylt fredspris».

Video nsps_upload_2009_10_9_11_51_2_3602.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kritisk til at Obama tildeles fredsprisen

Har møtt modigere aktivister

Venstres Trine Skei Grande var mer positiv.

– Dette forplikter Obama i forhold til klima og verdensfreden, og dette viser at det ikke bare folk i USA som har forventninger til Obama, sa Grande.

– Jeg personlig mener nobelprisen bør gå til menneskerettighetsaktiviser, og jeg vet om flere aktiviser som ville vært modigere enn dette, sier Høyres Erna Solberg, som også vil gratulere vinneren.

Erna Solberg

Erna Solberg gratulere.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Jeg gratulerer Obama, og mener det er viktig at man nå kan legge press på ham.

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete håper fredsprisen vil gi Barack Obama styrke i hans videre arbeid.

- Prisen gir en viktig støtte til Obamas budskap om at man skal søke dialog før sterkere virkemidler blir tatt i bruk. Samtidig er nedrustning en viktig målsetting. Han har rakt ut en hånd til Midtøsten og på den måten lagt grunnlaget for en ny tone internasjonalt, sier Navarsete.