Laksegyting på direkten

Akkurat nå gyter villaksen i Norges lakseelver.

– Det er helt unike bilder, virkelig spektakulært!

Lars Erik Ørgersen kommer nesten ut av telefonen mens han beskriver det som skjer under overflaten i Daleelva i Hordaland. I den kjente lakseelven gyter storlaksen akkurat nå – og Ørgersen har funnet den perfekte plassen for et kamera.

To villaks — en hunn og en hann — gjør seg klar til gyting i Daleelven, Hordaland

I live-strømmen i toppen av denne artikkelen kan du kanskje få et glimt av dette: en hannlaks (venstre) og en hunnlaks som gyter. Bildet er fra 15. november.

Foto: Lars Erik Ørgersen / FiskeTV

– Det foregår nå og noen få dager til, så det er om å gjøre å få det med seg, sier Ørgersen.

Lars Erik Ørgersen holder opp en selvfisket laks foran kamera.

Lars Erik Ørgersen

Foto: Privat

– Det er en diger hunnlaks på omtrent ni kilo som har gytegrop rett foran kameraet, mens hannlaksene sirkler rundt og vil ha seg et nummer, sier han ivrig.

Det er forskere ved UNI Research i Bergen som har forvaltet og kultivert Daleelva over flere år. Sammen med dugnadstimene Dale Jakt og Fiskarlag har lagt ned i elven, er denne live-sendingen blitt mulig. På direktesendingen kan man se flere store hannlaks som svømmer rundt gytegropen og venter på den store hunnen. Hunnen har hvit snute, men også to hvite flekker på siden av snuten som ser ut som nesebor, forteller Ørgersen.

– Helt fantastisk!

I tillegg til Daleelva har han plassert undervannskameraer i fire andre, kjente lakseelver, som alle sammen strømmer direkte på nettsiden fisketv.no. Her kan man følge med på laksen som svømmer opp og ned, frem og tilbake fra mai til november. Akkurat nå, sent i november, foregår de fascinerende gyteritualene til laksen.

Hunnlaks og hannlaks på fisketv.no

Den store hunnlaksen, øverst i bildet, jager bort andre hunner og vil ha gyteplassen for seg selv.

Foto: FiskeTV

– Fantastisk flotte bilder, altså! Det var dumt du sendte meg lenken, for jeg har egentlig mye jobb jeg skulle få gjort i dag, sier Anders Lamberg og ler. Lamberg er en av Norges fremste eksperter på laks.

– Det vi ser er i alle fall tre hanner som kjemper om én hunnfisk. Det er et intrikat spill, med mange faser og fascinerende ritualer, sier han.

Hannfiskene svømmer i ring med hverandre, jager hverandre og forsøker å «tøffe seg» for å imponere andre hanner.

Når hannfiskene begynner å føle seg på topp, blir de lysere, forteller Lamberg.

Dominant hann på fisketv.no

Den dominante hannen i området ser slik ut. Den holder sannsynligvis styr på flere hunnlaks i området, mener Lamberg.

Foto: FiskeTV

– Men det er hunnene som setter dagsorden. Hannene sloss bare om å få være dominant i et bestemt område, men én hann kan dominere over flere hunner, og svømmer frem og tilbake mellom ulike gytegroper for å sikre seg sjansen til å befrukte eggene, sier han.

En voksen hunnlaks på rundt seks kilo, som vi ser på direktestrømmen, kan legge opp til 1500 egg hver gang hun gyter, og kan gyte så mye som ti ganger. Normalt gyter hun én gang i døgnet. Det er med andre ord store sjanser for å få med seg en gyting om du følger med.

– Når hunnen blir mørkere etter å ha gravet i grusen er hun klar for å gyte. Hun skifter farge i løpet av minutter, og da er det om å gjøre for hannen å være i nærheten, sier Lamberg.