Følg tjeldefamilien på taket

Plutselig var det bare ett egg igjen i reiret. Hva skjedde?

«Tjeld TV» er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen og NRK Natur. I mai har vi vist direkteoverført video fra et tjeldereir på et tak i Bergen.

Fuglene har nå forlatt reiret og kameraet kobles ned. Neste vår er forhåpentligvis tjeldeparet og Tjeld TV tilbake.

Tjeldereiret

Se flere bilder fra de tre siste årene i bildegalleriet til venstre.

Foto: tjeld.uib.no

Se opptak i NRK Nett-TV:

Fortell hva du ser!

Familien Tjell, Tjellaug og Tjelling har nå forlatt reiret. En gang i blant hviler de foran kameraet eller spankulerer forbi. Sannsynligvis møter vi de to foreldrene igjen neste år.

Les kommentarene fra brukere som fulgte med livet i reiret nederst i artikkelen.

Plustelig var det bare ett egg!

Mange ble overrasket i helga da det pluselig bare var ett egg i reiret. Hadde vi fått en unge til på taket? Eller hadde det vært en sulten fugl der og spist opp et av de to eggene som var igjen?

Opptak og bilder knipset av publikum viste at det var en av foreldrene som stod bak forsvinningen.

Arild Breistøl ved Uib er overrasket over at foreldrene selv fjernet egget, men har en forklaring.

- Et dødt egg utvikler gasser og det kan føre til at egget sprekker. Min teori er at egget ble fjernet for å unngå at rovdyr skulle bli lokket til på grunn av lukt, sier Arild Breistøl ved UiB.

Familien er døpt: Navnet er Tjelling!

Takk for mange gode navneforslag! Det svært likestilte paret har holdt til på dette taket i mange år og har fått mange barn her tidligere.

Foreldrene døpes herved Tjellaug og Tjell.

Og NRK.no sine brukere har bestemt av tjeldungen skal hete Tjelling.

Pia og Trond som foreslo navnene i kommentarfeltet bes ta kontakt med NRK Natur - så skal dere få premie i posten!

Kjendisfamilie?

Facebook finnes det en egen side for fansen til den etterhvert så beglodde lille familien: Vi som ser på Tjeld

NRKBeta, som er «sandkasse for teknologi, dubbeditter og alt annet som er viktig her i livet» har også en post om «Tjeld TV»: NRKBeta: Vi som ser på Tjeld

I tillegg har Arild Breistøl fortalt om spioneringa i flere radioprogrammer og i NRK2-programmet Sveip: Se Arild Breistøl fortelle om "Tjeld TV"

To uklekte egg

Flere døgn etter at den første ungen kom ut av egget sitt ligger foreldrene samvittighetsfullt og ruger på de to siste eggene. Egg som ikke klekker er en helt normal hendelse i fugleverden.

- Årsaken kan være være problemer med befruktningsevnen til hannen eller hunnen, eller rett og slett eggnedkjøling på et tidlig stadium, forklarer Arild Breistøl ved Universitetet i Bergen.

Det siste er lite sannsynlig da været har vært uvanlig bra i under rugeperioden til tjelden i år. Det var kun i 2007 at alle tre eggene resulterte i unger.

Fugleinteressert?

Reiret ligger på taket av Realfagsbygget til Universitetet i Bergen. Der har de ansatte i flere år fulgt livet til tjeldeparet.

Se også: