Hopp til innhold

Den perfekte kamuflasjedrakt

I naturen finnes mange eksempler på former og farger som gir perfekt kamuflasje.

Sommerfugl

Stor bjørnespinner, som også finnes i norsk natur, benytter både kamuflasje og sterke fargesignaler. Når vingene er lukket, er de røde bakvingene dekket til og sommerfuglen har en effektiv ”geriljadrakt”. Blir den oppdaget av et insektetende dyr, slår den plutselig ut vingene og viser de knallrøde bakvingene. På denne måten viser sommerfuglen at den er giftig og uspiselig.

Foto: Arild Hagen / NRK

NETT-TV: Perfekt kamuflasjedrakt

 

  • Naturens former (3:6): Gjemsel og skremsel
  • NRK1 søndag 16. desember kl. 20:15

Med sitt eventyrlige mangfold av livsformer, har insektene mange av de beste eksemplene på kamuflasje.

Kler seg som tørre blader

Tropisk sommerfugl kamuflert på vissent blad

Denne tropiske sommerfuglen hviler urørlig på skogbunnen om dagen og er perfekt kamuflert som et vissent blad. Til og med bladets hovednerve er gjengitt i fargemønsteret.

Foto: Arild Hagen / NRK

Mange sommerfugllarver er perfekt kamuflert på sin bestemte næringsplante. Selv om mange larve blir spist av insektetende fugler, vil alltid noen overleve fram til voksen alder. Ikke minst takket være sin perfekte kamuflasje.

Blant myriadene av insekter i tropeskogene, finnes mange eksempler på utsøkt kamuflasje. Her finnes vandrende pinner og blader, og voksne sommerfugler perfekt kamuflert som tørre, visne blader.

Si det med farger!

Kamelon

Kameleoner er kjent for sin evne til å skifte farge. Det gir disse underlige krypdyrene muligheten til et raskt forsvinningsnummer. Men fargesignaler er minst like viktig i kommunikasjonen mellom individene, og da kan kameleoner presentere seg med en imponerende fargepallett!

Foto: Arild Hagen / NRK

Også større dyr kan ha svært god kamuflasje.

Kameleonene, de underlige krypdyrene som først og fremst finnes i mange varianter på Madagaskar, er kjent for sin evne til å skifte farge og endre karakter.

Denne evnen gir kameleonene store muligheter til et raskt forsvinningsnummer når de merker en fiende i nærheten.

Minst like viktig i kameleonenes liv er det å bruke fargesignaler i kommunikasjonen mellom individene. Hannkameleoner viser sin dominans og styrke ved å skru på sterke farger, mens underlegne hanner kan redusere fargeprakten for å vise at de viker unna.

Kameleoner sier det meste med farger!

Stopp for rødt!

Mens mange dyr overlever med utsøkt kamuflasje, presenterer noen seg med de sterkeste farger man kan tenke seg.

En sterk rødfarge, eller andre kontrastrike fargemønstre, viser at et insekt eller en frosk er giftig og uspiselig. Dyr som prøver å spise et slikt fargerikt småkryp, lærer raskt at dette er det best å unngå. I slike tilfeller gir det røde faresignalet bedre beskyttelse enn kamuflasje.

Men det finnes også mange eksempler på bruk av sterk rødfarge i naturen der budskapet er det stikk motsatte.

Mange bær blir røde når de modner og da er rødfargen en invitasjon: Kom og spis meg! Med sin fargerike annonse sørger bærene for å bli spredd i naturen. Rødt er altså en sterk signalfarge i naturen, men betydningen er høyst forskjellig. Den som vil overleve, må lære seg naturens kjøreregler!

  • Naturens former (3:6): Gjemsel og skremsel
  • NRK1 søndag 16. desember kl. 20:15