Hopp til innhold

Vil skape opplevelser på turistperle: Etter seks år venter han fortsatt på klarsignal

Selskapet har brukt flere millioner og åtte år på å få lage en attraksjon på Atlanterhavsvegen. Nå begynner motivasjonen å forsvinne.

På bilde ser du tre personer som står ved en brygge ute på Atlanterhavsvegen. På veggene på brygga henger det flere meter store spørsmålstegn.

HAR FLERE SPØRSMÅL: Eldar Arne Henden har hengt opp store spørsmålstegn som en stille protest på at han ikke får svar på søknaden sin. Ordførerne Ingrid Ovidie Rangønes og Tove Henøen mener det er på tide at han får et svar.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Vi står klare for å gjøre ting som er bra for hele samfunnet, men det skjer ingenting, sier Eldar Arne Henden, daglig leder i lakseoppdrettsselskapet Pure Norwegian Seafood.

I åtte år har han jobbet med planene for å bygge et visningssenter som skal gi folk et innblikk i havbruksnæringen på et av Norges største turistmål.

Eldhusøya med svevesti på Atlanterhavsveien.

The Guardian har kåret den nasjonale turistveien til verdens fineste bilvei.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Atlanterhavsvegen, som binder Averøy og Hustadvika kommune på Nordmøre sammen er omringet av hav, holmer og skjær. Henden mener det er en ypperlig plass for et visningssenter.

– Norsk havbruk og laks er verdenskjent, og lokaliteten er også et nasjonalt reiselivsikon. Derfor tror jeg dette kan bli en helt unik plass i verdensskala, sier Henden.

På bilde ser du planene for et visningssenter på Atlanterhavsvegen på Nordmøre. Det ligger helt i sjøkanten, og har to bygninger, båtbrygge og sandstrand.

Dette er tegningene som viser hvordan visningssentret kan bli. Sentret skal gi folk et innblikk i havbruksnæringa.

Foto: Rever&drage arkitekter / Pure Norwegian Seafood

I 2017 sendte han inn den første søknaden, men seks år senere venter han fortsatt på et endelig svar fra myndighetene. Det får han blant annet til å stille spørsmål ved hvor lang tid dette vil ta.

Som en stille protest har han hengt opp store spørsmålstegn på sjøbrygga.

– Vi opplever at søkere som har søkt etter oss har fått svar og tillatelse. Det forundrer vi oss stort over, sier han, og viser til oppdrettsselskapene Salmar i Molde, og Hofseth i Ålesund.

På bilde ser du en mann som ser ut i lufta. Han har på seg en grå caps, og en grå t-skjorte med logo på.

– Det er en tillatelse som kan ha mye verdi, men vi har også lagt mye penger i potten her. Vi tenker å bygge for 40 millioner kroner, og vi forplikter oss også til å støtte lokale skoler med transport, sier Eldar Arne Henden.

Foto: Roar Strøm / NRK

Fikk avslag

I 2020 fikk Henden avslag fra Fiskeridirektoratet på søknaden om å få bygge. Det ble klagd inn, og siden har saken ligget hos nærings- og fiskeridepartementet.

Ifølge Henden har han det gått tre år siden han hørte noe fra departementet.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de holder tilbake. Dette blir en fantastisk plass for å få vise fram norsk havbruksnæring, sier han.

– Hva tenker du om at det tar så lang tid?

– Vi har jobbet med dette prosjektet i åtte år, og vi har brukt mellom seks og sju millioner. Det er frustrerende å ikke nå fram, og man mister kanskje litt motet, svarer han.

På bilde ser du en person opp i en lift. Han holder på å henge opp et stort banner med et spørsmålstegn på en bryggevegg.
Foto: Roar Strøm / NRK

– Veldig utålmodige

Henden er ikke alene om å jobbe for at visningssentret skal bli en realitet. Ordførerne i Averøy og Hustadvika kommune bruker mye tid på at han skal få gjennomføre prosjektet.

– Vi var lovet et svar i juni, så nå er vi egentlig på overtid. Jeg purrer stadig for nå syns jeg det er på tide med en avklaring.

Det sier ordfører i Averøy Ingrid Ovidie Rangønes (Ap) som ikke er imponert over hvor lang tid dette tar.

Ordfører i Hustadvika Tove Henøen og ordfører i Averøy ser på hverandre. Bak de ser du en brygge der et stort banner med et spørsmålstegn hengende på veggen

Ordførerne mener at visningssentret vil være positivt for både turistene og lokalbefolkningen.

Foto: Roar Strøm / NRK

Tove Henøen (Sp) er ordfører i Hustadvika kommune, hun sier at en gjennomføring av dette prosjektet vil bety mye for kommunen.

– Vi har jo regulert området. Vi ønsker flere aktiviteter langs nasjonal turistvei, sier hun og forklarer at kommunen også venter på et svar.

– Vi er veldig utålmodige nå.

Har mange saker liggende

Statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Kristina Hansen, forteller at det er flere grunner til at det tar tid å gi svar.

– Disse sakene skal gis en grundig behandling, og bunken er stor. Vi tar det kronologisk etter som klagene kommer. Jeg tror vi har et sted mellom 40 og 50 klager liggende, sier hun.

– Når kan de forvente seg et svar?

– Det kan jeg ikke si. Jeg skulle selvfølgelig ønske at de kunne få svar i morgen, eller i går, men vi jobber så raskt vi kan.

På bilde ser du en brygge med et stort spørsmålstegn på veggen.

Visningssentret er planlagt plassert på Hustadvika-siden av Atlanterhavsvegen.

Foto: Roar Strøm / NRK