NRK Meny
Normal

Bruker sommeren til å pusse opp

Kystverket har startet et omfattende vedlikeholdsarbeid på Runde fyr for å gjøre klart til 250-års jubileum i 2017.

Runde fyr

Arkivbilde. Runde fyr skal snart pusses opp.

Foto: Asle Hella / NRK

Fyret ligger i Herøy kommune på Sunnmøre. Avdelingssjef på havne og farvannsavdelingen i Kystverket, Ole Bjørn Molnes, sier at de benytter sommeren til vedlikeholdsarbeid.

Ole Bjørn Molnes

Avdelingssjef på havne og farvannsavdelingen i Kystverket, Ole Bjørn Molnes, sier det er full aktivitet på fyret.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Om sommeren har vi en aktiv periode for å gjøre utendørs vedlikehold på fyrbygningene våre.

De er allerede i gang på Ona, hvor hele fyret er pakket inn.

– Fyret er pakket inn fordi det er mye sand som blåser. Det er mye gammel, krakelert maling. Vi har også arbeid på Grinda fyr i Vikna kommune, og på Grip, opplyser han.

Kan gå ut over overnattingen

Runde fyr

Mange av listene ved fyret skal skiftes.

Foto: Chatrine T. Grebstad

Siden 2005 har Ålesund-Sunnmøre Turistforening hatt en avtale med Kystverket om å benytte den nyeste fyrvokterboligen som turisthytte. Molnes sier oppussingsarbeidet kan gå ut over overnattingen.

– Det blir en liten begrensning på overnattingsplassen. Rommene som er i hovedhuset nede blir til turistene. Også kan vi bruke loftsetasjene. Så vi prøver å tilpasse oss slik at flest mulig får komme allikevel, sier han.

Arvet penger

Kystverket regner med å bruke 2,8 millioner på oppussingen av Runde. 363.180 kroner er testamentert fra Paula Marie Steinnes, penger som blir brukt til å pusse opp tjenesteboligen.

Det er til sammen tre bygninger som skal pusses opp. Utvendig på den gamle tjenesteboligen skal de kalke opp igjen veggene og på et av de andre skal det legges nytt tak.

Vernet

Bygningene på fyrstasjonen er fredet i henhold til kulturminneloven. Dette innebærer at det blant annet ikke er tillatt å rive bygningene eller deler av dem og eksteriøret kan ikke bygges om. Planløsningen kan heller ikke endres og det kan ikke skiftes ut bygningselementer. Avdelingssjefen sier det derfor er et spesielt arbeid.

Oppussing av Runde fyr

Muren har stått i mange år, men skal nå fornyes.

Foto: Chatrine T. Grebstad

– Det er spesielle hensyn som må tas. Det er riksantikvarens retningslinjer som må bli fulgt hele veien og vi må dokumentere hva vi gjør og valg av løsninger og slike ting, forteller han.

Han forteller at det er et fyr som er værutsatt.

– For noen år siden ble taket tatt av en orkan, sier han.

De regner med å fortsette arbeidet ut til september.