Reiselivet spår at 2016 blir rekordår

Utlendingene har fått øynene opp for Norge. Reiselivsnæringen tror at dette året blir enda bedre enn rekordåret i fjor. Det turistene ønsker seg er enkle aktiviteter.

Utsikt mot Geiranger

Turistene ønsker å oppleve norsk natur, men ønsker ikke alltid de bratteste fjellturene. Her er en gruppe på tur i Geiranger.

Foto: Trude Blåsmo / Den Norske Turistforening

Lav kronekurs og uroligheter rundt om i verden, gjorde at 2015 ble et fantastisk år for norsk reiseliv. Bare i juli var det 2,9 millioner overnattinger ved norske hoteller, som er det høyeste tallet noen gang. Mange reiselivsbedrifter meldte om rekordomsetninger.

Per Gunnar Hettervik ved Norwegian Center of Expertice (NCE) er på reiselivskonferanse i Ålesund, der aktiviteter for turistene blir planlagt. Hettervik tror at årets turistsesong blir enda bedre enn i fjor.

– Alle prognoser tilsier at 2016 blir all time high, sier Hettervik.

Vil ha enkle turer
Per Gunnar Hettervik

Per Gunnar Hettervik ved NCE tror årets sesong kommer til å bli enda bedre enn fjoråret.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Når turistene kommer til Norge ønsker de aktive opplevelser, men de vil nødvendigvis ikke bruke naturen på samme måte som nordmenn.

– Vi er så vant til å gå ut på egen hånd og bruke naturen for å ta oss ut fysisk. Turistene vil ha kortere turer med guide, sier Hettervik.

Hans erfaring er at mange ikke har erfaring med å gå i ulendt terreng og bruker kanskje tre ganger lengre tid enn det nordmenn beregner.

LES OGSÅ:

Norge er på kartet

Frank Vogt er salgsdirektør hos turoperatøren Terra Nova. Også han tror at 2016 blir bedre enn i fjor. Allerede nå har Terra Nova en økning på 40 prosent i forhold til fjoråret.

– Norge er nå på kartet og folk vil reise hit, sier Vogt.

Ifølge han ønsker turistene ikke bare å se den flotte naturen, men de vil møte nordmenn og spise norsk mat. Enkle aktiviteter som fotturer, kajakk, fisketurer og ribbåtturer er det turistene vil ha.

– Bare de siste fem årene har reiselivsnæringen blitt mye bedre på å legge til rette for slike aktiviteter, men vi må fortsatt jobbe, sier Vogt.

Franck Vogt

Franck Vogt er salgsdirektør hos Terra Nova. De merker allerede en stor økning av turbestillinger.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

På fisketur

Geir Steinar Vik er leder for Destinasjon Ålesund og Sunnmøre og han sier at de følger nøye med på trendene i markedet og får reiselivsbedriftene i området til å utvikle produkt som turistene ønsker.

– Vi har alt fra enkle fjellturer, til skiturer og fisketurer. Vi vil også bruke fjorden på vinterstid og ikke bare om sommeren, sier Vik.

På kaia i Ålesund skriker måkene, mens sjarkene ligger til kai og fiskene gjøres opp. Å bli med ut på Borgundfjordfisket er en av aktivitetene vinterturistene får tilbud om å bli med på.

Leander Hoff er fisker og har tatt med seg turister ut i den vesle sjarken før og forstår at en tur på sjøen kan være eksotisk for turister.

– De vil se hvordan fisket foregår og få innsikt i livet som fisker, tror Hoff.

Leander Hoff

Leander Hoff forstår at turistene synes det er eksotisk å være med på fisketur.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK