NRK Meny
Normal

– Et fantastisk fargespill

Det var et fantastisk fargespill. Over himmelen svaiet formasjonene i grønt, rosa og oransje.

Det var en fantastisk dag i går. På formiddagstid varmet vintersolen. Så gikk det hele over i en stjerneklar kveld. Da det gikk mot natt startet fargespillet på nordhimmelen.

Har du nordlysbilder? Send dem til oss på e-post.

– Helt sykt

Under stjernene la det seg et fargesprakende slør. Det ble en nordlysnatt av de skjeldne.

– Det var helt sykt. Og det var mye folk ute for å se på nordlyset like etter midnatt, forteller Per-Eldar Nedregård til NRK.

– Måtte ut med kamera

Nedregård hadde sett på nettet at det lå an til gode nordlysforhold i går. Og nordlyset kunne sees langt sør i Europa.

De siste kveldene har det vært nordlysvarsel i Nord-Norge. Men plutselig så jeg at det skulle bli nordlys som kunne sees helt til Danmark. Da tenkte jeg at jeg måtte ut og fange dette med kamera, sier Nedregård.

– Aldri før tatt slike bilder

Nedregård har foto som hobby. Han forteller at han først kjørte litt rundt i Ålesund, uten å se så mye av nordlyset. Men så bestemte han seg for å kjøre opp på byfjellet Aksla, ved Fjellstua.

– I mørkret oppe på Fjellstua fikk vi virkelig se nordlyset spille. Fargene kom virkelig frem. Jeg brukte stativ på kamera, og fikk frem fargene. Jeg tenkte - wow - da jeg fikk se bildene. Slike bilder har jeg aldri tatt før, sier Nedregård til NRK.

Det er kraftige solvinder som er årsaken til den store nordlysaktiviteten for tiden. Disse sender elektriske utlandninger som slynger elektrisk ladede partikler mot jorden. Partiklene danner elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med jordens atmosfære. Fenomenet kan sees i et belte rundt de magnetiske polene.